
Samen aan de slag met het voorkomen van geldzorgen
Op 17 maart is de kick-off van het programma Preventie van geldzorgen: een inspirerende talkshow in de Bibliotheek Neude.
Nieuws 22 september 2021
In Nederland groeit 1 op de 13 kinderen op in armoede. Professionals in de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg spelen een belangrijke rol in het signaleren en bestrijden van kinderarmoede. Om hen te ondersteunen is ‘Omgaan met armoede in de jeugdgezondheid, een handreiking voor professionals in de geboorte- en jeugdgezondheidszorg’ ontwikkeld.
De lancering is online op donderdag 14 oktober 2021 van 13.00- 14.30 uur.
In de handreiking ‘Omgaan met kinderarmoede in de jeugdgezondheid’ beschrijven de lectoren Mariëtte Lusse (Hogeschool Rotterdam) en Annelies Kassenberg (Hanzehogeschool Groningen), samen met Petra Kletter (adviseur Nederlands Centrum Jeugdgezondheid) concrete werkwijzen voor het Signaleren, het Ondersteunen en het Stimuleren (de S.O.S -aanpak) bij kinderarmoede. Deze werkwijzen zijn bestemd voor professionals in de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg. De 11 werkwijzen zijn in kaart gebracht aan de hand van inzichten uit de wetenschap, praktijk en ervaringskennis. De handreiking is het derde deel van van een drieluik. Eerder werden de handreikingen ‘Omgaan met armoede op scholen’ en ‘Omgaan met armoede in het sociaal domein’ uitgebracht.
Tijdens deze bijeenkomst presenteren Mariëtte Lusse, Annelies Kassenberg en Petra Kletter ‘hun’ handreiking. Igor Ivakic, directeur van het NCJ neemt samen met Alexandra Bartelds, directeur van Divosa, de handreiking in ontvangst. Igor blikt vooruit op wat de handreiking kan betekenen voor de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg. Alexandra vertelt over de mooie samenwerking die is ontstaan tussen de jeugdgezondheidszorg, het onderwijs, ervaringsdeskundigen en de samenwerkingspartners in het sociale domein.
Verder staat de uitvoeringspraktijk centraal. Verschillende ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers uit de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg reflecteren op het thema kinderarmoede en schetsen wat nodig is om er echt mee aan de slag te gaan. Zij gaan ook in op de vragen van de kijker.
In de weken na de lancering wordt de handreiking ‘Omgaan met armoede in de jeugdgezondheid’ rondgestuurd en (online) gepubliceerd. Heb je vragen over deze handreiking? Mail dan naar Lieke van der Meulen, lvandermeulen@ncj.nl. Heb je vragen of opmerkingen over de gemeentelijke aanpak van kinderarmoede? Mail dan naar Petra Kletter, pkletter@ncj.nl.
Op 17 maart is de kick-off van het programma Preventie van geldzorgen: een inspirerende talkshow in de Bibliotheek Neude.
Welke signalen pik jij als professional op over geldzorgen bij jeugdigen, ouders en/of opvoeders? Zijn die anders dan vorig jaar? Het NCJ presenteert een vragenlijst die 10 korte vragen bevat over het signaleren van geldzorgen en de wensen en mogelijkheden om iets met deze signalen te doen.
Het NCJ peilde voor de derde keer onder professionals of zij de signalen van geldzorgen bij jeugdigen en/of hun ouders/opvoeders herkennen en hun mogelijkheden om iets met deze signalen te doen.