Nieuws 27 maart 2017

Jeugd in Beeld op de onderzoekstafel

Binnenkort start een onderzoek met JIB-gegevens. Daarmee is een start gemaakt met fase drie van JIB (Jeugd in Beeld). In dit kader werkt het NCJ samen met twee onderzoekers:
Bastian Ravesteijn, gezondheidseconoom aan Harvard University en Coen van de Kraats, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De onderzoekers willen met behulp van JGZ-gegevens ‘cutting-edge’ onderzoek doen: Een innovatieve manier van onderzoek door middel van statistische analyse van micro-data uit uiteenlopende bestanden. Een aanpak waarvoor de Amerikanen James Heckman en Daniel McFadden in 2000 de Nobelprijs voor economie ontvingen.

De onderzoekers koppelen volgens deze aanpak gepseudonimiseerde JIB-databestanden aan andere microdatabestanden bij het CBS, net als met ziekenhuis- medicijn- huisarts- en GGZ-data gebeurt. Hierbij gelden zeer strenge voorwaarden voor het gebruik van de data door wetenschappers waardoor bescherming van persoonsgegevens gewaarborgd blijft.

Nauwkeuriger inzicht

Door de koppeling van verschillende microdatabestanden kunnen onderzoeksvragen worden beantwoord die nog niet of nauwelijks onderzocht zijn. Een voorbeeld van een dergelijk onderzoek is de invloed van een (psychologisch) trauma, zoals het overlijden van een ouder, op de gezondheidsontwikkeling van het kind. Dergelijk onderzoek geeft een nauwkeuriger inzicht in de ‘opbrengsten’ van de JGZ, wat belangrijk is voor het onderbouwen van de maatschappelijke waarde van de JGZ. Ook kan beter inzicht worden verkregen in de fundamentele relaties die bepalen hoe een kind zich ontwikkelt. En dat is weer van belang voor de werkwijze van de JGZ in de toekomst.  

Dit onderzoek wordt ook gebruikt om een JIB-werkwijze te ontwikkelen die in de toekomst voor meerdere onderzoeksvragen kan worden benut: Welke onderzoeken worden gehonoreerd en waarom wel/niet? Uiteraard zal de bescherming van de privacy een belangrijk aandachtspunt vormen.

In maart worden gesprekken gevoerd met zes JGZ-organisaties die aangesloten zijn op JIB. De eerste onderzoeksresultaten staan gepland voor november. We houden jullie op de hoogte.

Wil je ook meedoen met het onderzoek of aansluiten op JIB? Neem contact op met Ondine Engelse of Paula Zwijgers

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.