Nieuws 9 april 2021

Je Brein de Baas?! Lessen ter bevordering van mentale gezondheid

De mentale gezondheid van jongeren wordt in corona-tijd behoorlijk op de proef gesteld. Hun sociale contacten staan onder druk, sport is niet vanzelfsprekend en school al helemaal niet. Om jongeren te ondersteunen in deze periode is lesmateriaal ontwikkeld om hun mentale veerkracht te versterken.

Liesbeth Meuwissen, arts M&G en epidemioloog merkte dat een toenemend aantal jongeren in de knel zat en kwam in actie: “Ik wil niet alleen iets doen voor de jongeren die hulp nodig hebben. Ik wil ook iets doen om dat te voorkomen. Ik merk dat alleen al inzicht over hoe het brein werkt, wat de invloed van gevoelens is, en hoe je dat zelf kan beïnvloeden, jongeren meer grip geeft op hun leven. Als zij dat ook nog met anderen kunnen delen komen ze ook uit hun isolement”.

Thera Knopperts, adviseur gezondheidsbevordering vult aan: “scholen wilden graag een handreiking om met hun leerlingen in gesprek te gaan over de gevoelens die deze onzekere tijd met zich meebrengt. Met “Je Brein de Baas?!’ zorgen we voor een goed onderbouwde en eigentijdse manier waar docenten zonder veel voorbereiding mee aan de slag kunnen.”

In samenwerking met het NCJ en met een gezamenlijke ondersteuning van alle JGZ-organisaties, maar vooral door de inhoudelijke inzet van Liesbeth en Thera, jongeren, docenten en vele anderen om hun heen, ontstond het lesmateriaal waarmee alle leerlingen van het voortgezet onderwijs leren over de werking van hun brein, de rol van stress en de bijzondere situatie door corona. Het belangrijkste? Leerlingen leren ook hoe ze daar zelf de baas over kunnen worden.

Het lesmateriaal bestaat uit vier korte animatiefilms met daarbij opdrachten voor zelfreflectie en uitwisseling. Als er leerlingen zijn die zorg of aandacht nodig hebben staat de JGZ klaar om dit samen met de school op te pakken. Je Brein de Baas past goed binnen het programma van Gezonde School Welbevinden en kan een aanzet zijn voor een school om zich nog meer in te zetten voor het welbevinden van leerlingen. De Gezonde school adviseur kan hier samen met de JGZ in ondersteunen.

Animatiefilms, docentenhandleiding en ondersteunend materiaal is vanaf nu beschikbaar op deze pagina. De films zijn ook te zien op jouwggd.nl/gevoel zodat jongeren ook via die weg de films kunnen tegenkomen.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.