Je Brein de Baas?! is nu een erkende interventie (GezondLeven) van het niveau “goed beschreven”. Daarmee komt het nu ook officieel in aanmerking om opgenomen te worden in de aanpak Gezonde School.
Het lespakket Je Brein de Baas?! is vanaf 2021 ontwikkeld en voor alle scholen voor voortgezet onderwijs kosteloos beschikbaar. Het lespakket bestaat uit drie lessenseries, met elk vier lessen. Elke les bestaat uit een film, opdrachten en werkbladen. Mentoren geven de lessen in hun reguliere lessen en hebben geen aparte opleiding of training nodig. Het lesmateriaal bestaat daarnaast uit een handleiding, instructievideo’s, een powerpoint voor in de klas en een informatiebrief voor ouders.
Welbevinden
Met het lespakket werken scholen aan het welbevinden van hun leerlingen. Het lespakket ondersteunt bij het gewone gesprek over stress, over stress door leren en stress door het omgaan met elkaar. Het helpt jongeren begrip te krijgen voor zichzelf en voor anderen. Doordat de lessen op de eigen school, door eigen docenten gegeven worden versterkt het ook de schoolcultuur en verbetert het de sociale steun. De lessen kunnen goed ingezet worden in de gewone mentoruren en kunnen verspreid over het jaar (of meerdere jaren) ingezet worden.
Aanpassingen
Het lespakket wordt regelmatig aangepast naar aanleiding van vragen en opmerkingen die we vanuit scholen en vanuit onderzoek krijgen. Zo is recentelijk het corona-gerelateerde materiaal allemaal aangepast aan de actuele situatie (zonder corona). Daarmee is het materiaal duurzamer inzetbaar.
Inmiddels is het materiaal al ruim 4000 keer opgevraagd. Bij het aanvragen ontvangen mensen een mail met daarin de links naar alle benodigde materialen.
Rol jeugdgezondheid
Voor JGZ-professionals en adviseurs gezondheid is het goed te weten dat het materiaal nu al goed beschreven is erkend. In het advies naar scholen om te werken aan welbevinden is Je Brein de Baas?! een eenvoudige eerste opstap naar een brede aanpak op welbevinden. Om aan welbevinden te werken is immers meer nodig (zie ook de informatie op Onderwijskennis.nl die we daarvoor verzorgen met de coalitie welbevinden).
Onderzoek
De erkenning zorgt er ook voor dat er gemakkelijker en meer onderzoek gedaan kan worden naar Je Brein de Baas?! We gaan daar graag over in gesprek. Er lopen op dit moment aanvragen voor onderzoek naar werking en implementatie en we zijn ook voortdurend bezig met kleinere pilots en ontwikkelingen.
Meer info is op te vragen via: JeBreindeBaas@ncj.nl