Nieuws 25 mei 2022

Inspiratiebijeenkomst waardengedreven vakmanschap: “confronterend vanzelfsprekend”

Op 10 mei gingen we met zeven deelnemers in gesprek tijdens een inspiratiebijeenkomst waardengedreven vakmanschap. Door aandacht te vragen voor dit onderwerp kunnen we professionals bevlogen houden. Want als dingen in het werk knagen of niet lekker voelen, dan schuren ze vaak op waarden. Hierbij stilstaan en het er met elkaar over hebben helpt om dichtbij jezelf en bij de bedoeling van je werk te komen. Dat is niet alleen heel gaaf, maar ook noodzakelijk voor goede zorg aan jeugdigen en hun ouders.

Hoe ziet een inspiratiebijeenkomst eruit?
Meerdere keren per jaar organiseert het NCJ online een inspiratiebijeenkomst waardengedreven vakmanschap, met als doel waardevolle JGZ-professionals te behouden en inspireren. Tijdens de bijeenkomst maken de deelnemers kennis met ons gedachtengoed waardengedreven vakmanschap. Aan de hand van een opname van de theatermonoloog Stamina!, waarin acteur en auteur Kees van Loenen verhaalt over professionals en hun vak, ervaren de deelnemers wat niet altijd hardop wordt uitgesproken. Vanuit die (h)erkenning gaan we vervolgens in gesprek met elkaar. Over je waarden, je vak, je drijfveren en je motivatie. Zoals een van de deelnemers verwoordde naar aanleiding van de vraag wat de inspiratiebijeenkomst haar had gebracht: “Waarden op alle vier de niveaus zijn continu bij jezelf in beweging. Pas ik daar nog? Is dit waar ik wil zijn? Hoe zie ik mijzelf als professional en kan ik zijn wie ik ben? Goed om weer eens te ervaren.”

Meld je hier aan voor een gratis inspiratiesessie

Waardengedreven vakmanschap als kompas
Met passie en bevlogenheid doen wat nodig is. Als je als professional waardengedreven mag en kan werken, houd je het werk vol. Het geeft je een kompas zodat je weet wat je te doen staat. De tijd nemen om met elkaar in gesprek te gaan over waarden zorgt voor verdiepende gesprekken. En dat helpt om te weten wat jouw waarden zijn en te werken vanuit de bedoeling om de beste zorg te leveren. Dat leidt tot energieke professionals die waarde toevoegen aan de jeugdigen en ouders die zij helpen.

Deelnemers aan het woord
Met zeven deelnemers uit verschillende geledingen, van trainer en beleidsadviseur tot jeugdarts, gingen we in gesprek over waarden naar aanleiding van de theatermonoloog Stamina. Enkele quotes:

“Heel indrukwekkend. Confronterend vanzelfsprekend. Vanuit oprechte verbazing brengt de acteur iets waarvan ik denk: Waarom doen we daar ook niets mee?”

 

“Lukt het mij als professional om die steen te verleggen? Het verschil te maken?”

 

“Door het oprecht geven van aandacht aan elkaars waarden kom je in korte tijd een hele laag dieper bij elkaar en dan zie je wat iemands drijfveren zijn.”

 

“Waardengedreven is een heel mooi woord. Wij richten ons veel op professionele autonomie. Wij praten er heel veel over en wisselen veel uit, wat waardevol is. Maar bij deze bijeenkomst wordt het ook echt gevoeld. Het is meer voelen dan ‘praten over’ terwijl het ook over autonomie en plezier in je werk gaat.”

Inspiratiesessie inkopen voor jouw organisatie?
Heb je interesse om de inspiratiesessie waardengedreven vakmanschap binnen jouw organisatie in te zetten? Wil je meer informatie of een offerte op maat ontvangen? Neem dan contact op met Yvonne Vanneste of Petra Kletter.

Bekijk ook:

  • Meer lezen over waardengedreven vakmanschap? Bezoek ons themadossier.
  • Het NCJ-gedachtengoed waardengedreven vakmanschap en de ‘IK JIJ WIJ werkmethode’ van Wilde Kastanje is een mooie match waaruit een nieuw aanbod is ontstaan: hoe ziet waardengedreven werken eruit in de dagelijkse praktijk? Hoe gebruik je waardengedreven werken in jouw gesprekken met ‘de ander’? Bekijk hier meer informatie en meld je aan.

Meer weten?

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Yvonne Vanneste

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.