
Het kan weer: lid worden van de Stippel-Brigade!
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Nieuws 13 december 2024
Het Respiratory Syncytial Virus (RSV) is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Het is zeer besmettelijk en vooral actief in de wintermaanden. In hun eerste levensjaar lopen baby’s een verhoogd risico op een ernstige RSV-infectie omdat hun lichaam nog niet voldoende antilichamen heeft aangemaakt en omdat hun luchtwegen kwetsbaar zijn. Na een RSV-infectie kan er nog lange tijd sprake zijn van gezondheidsklachten, zoals regelmatig piepen of de ontwikkeling van astma. Zorg ervoor dat je een RSV infectie herkent. Nu ook beschikbaar: de RSV-chatbot. Een chatbot voor ouders en patiënten om snelle, betrouwbare antwoorden te geven.
Nieuw: de RSV-chatbot voor ouders en patiënten
Op de website van ReSViNET patiëntennetwerk is veel informatie te vinden over het herkennen van de RSV-infectie. Baby’s hebben in hun eerste levensjaar een verhoogd risico op een ernstige RSV-infectie in vergelijking met oudere kinderen of volwassenen, omdat hun lichaam nog niet voldoende antistoffen heeft aangemaakt.
Nieuw beschikbaar is een RSV-chatbot voor ouders en patiënten. Deze chatbot biedt betrouwbare en actuele informatie over RSV-virus, inclusief symptomen, preventiemethoden en zorgadvies. Het is ontworpen om 24/7 snelle antwoorden op vragen te bieden.
Ook nadat de RSV-infectie zelf is verdwenen, kan een ernstige infectie langdurig gezondheidsproblemen veroorzaken en een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven van het kind en zijn gezin. Ernstige RSV-gevallen worden in verband gebracht met een groter risico op terugkerende piepende ademhaling bij kleuters, en met astma en verminderde ademhalingsfunctie bij schoolgaande kinderen.
Sinds kort zijn er beschermende prikken tegen het RS-virus beschikbaar.
Geen van deze prikken is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. De Gezondheidsraad heeft een positief advies uitgebracht voor het opnemen van de monoclonale antistoffen in het rijksvaccinatieprogramma.
"*" geeft vereiste velden aan
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Vaccineren is één van de meest effectieve manieren van preventie. Het is zorgelijk dat de vaccinatiegraad dalende is, zoals bij de DTP en de BMR. Christian Hoebe en Rianne Reijs maken als gastredacteuren van TJGZ een themaserie van 6 artikelen over vaccineren. Samen bestrijken ze een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Voor het eerst kunnen we stellen dat in meer dan de helft van alle gemeenten in Nederland aanstaande ouders in kwetsbare omstandigheden gebruik kunnen maken van de bewezen effectieve interventie VoorZorg.