Nieuws 16 september 2020

Herhaling peiling Balansmeter: Hoe beleven ouders het opvoeden tijdens de coronacrisis?

De beperkende maatregelen tijdens de corona crisistijd hebben grote impact op ouders gehad. Om inzicht te krijgen in wat dit voor ouders betekent en welke invloed dit op het ouderschap heeft gehad hebben wij eind mei een eerste peiling gehouden onder ouders met behulp van de Balansmeter. De resultaten lieten ons toen zien dat veel ouders uit balans waren, meer dan voor de coronacrisis. Inmiddels zijn de maatregelen versoepeld. Om inzicht te krijgen in hoe de balans er nu uitziet voor ouders en daarmee aandacht voor de balans van ouders te blijven houden willen we graag nogmaals de Balansmeter uitsturen. We willen zoveel mogelijk ouders oproepen om hun ervaring te delen door de Balansmeter in te vullen.

 

We roepen de JGZ op de Balansmeter te delen en zoveel mogelijk ouders op te roepen deze in te vullen. De vragenlijst is volledig anoniem. De Balansmeter kan t/m woensdag 7 oktober worden ingevuld.

Naar de Balansmeter >

Resultaten en vervolg

De resultaten van deze peiling worden eind oktober gedeeld via de website van het NCJ. Hiermee willen we inzicht geven in de staat van de huidige draagkracht en draaglast vanuit het perspectief van ouders. Hierdoor ontstaat inzicht in hoe groot de druk is op ouders in deze corona crisistijd. Inzichten zijn nodig om nog beter aan te kunnen sluiten bij ouders en hen te ondersteunen in hun ouderschap en om tot een goede beleidsadvisering te komen.

Achtergrondinformatie

De Balansmeter is ontwikkeld door de Universiteit Utrecht in samenwerking met ouders, praktijk en wetenschap en bedoeld om het ouderperspectief een stem te geven. De Balansmeter is geheel anoniem en kan in korte tijd inzicht geven in de balans van ouders. Naast deze peiling kunnen organisaties de Balansmeter ook inzetten in hun dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld bij prioritering van zorgaanbod vanuit de JGZ, ondersteuning bij gesprekken met ouders of ten behoeve van collectieve data.

Ouderschap en JGZ Preventieagenda

Het ouderschap is één van de grootste uitdagingen van het leven. Investeren in een positieve beleving van het ouderschap is een belangrijke beschermende factor voor het veilig en gezond opgroeien van kinderen. Ouderschap is één van de vier pijlers uit de landelijke, sectorbrede JGZ Preventieagenda. Bekijk het themadossier ouderschap

Bekijk ook:

Meer weten?

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Yvonne Vanneste

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.