Nieuws 30 november 2018

Educatieve documentaire over stress bij kinderen thuis, kindermishandeling en verwaarlozing

Vrijdag 23 november jl. was het NCJ aanwezig bij de preview van de educatieve documentaire over stress bij kinderen thuis, kindermishandeling en verwaarlozing. Deze documentaire, gemaakt door Sanne te Pas, is een onderdeel van een preventieproject voor het onderwijs, maar ook interessant voor alle andere professionals die met kinderen te maken hebben.

Waarover?

Een vermoeden van stress bij kinderen thuis, kindermishandeling en verwaarlozing is iets wat veel emoties oproept. Professionals zien er vaak tegenop om hierover in gesprek te gaan met ouders. De focus van deze film ligt op het bespreekbaar maken van signalen. Daarnaast laat de film ook zien hoe veerkracht bij kinderen kan worden ontwikkeld. Na afloop was er gelegenheid om in gesprek te gaan met elkaar en met Ted Kloosterboer van de Stichting Praat.

Professionals met elkaar in gesprek

Als professional voel je je verantwoordelijk en daardoor voel je een druk om iets te doen bij vermoedens of bij een vermoeden van een onveilige situatie voor het kind. Rust en tijd nemen in een gesprek om bij ouders aan te sluiten en oordeelloos contact te maken is geen sinecure. Iedereen is het er over eens dat investeren in kennis over het signaleren en gesprekstechnieken nodig zijn. Natuurlijk waren er ook verschillen in hoe een ieder het beste leert, maar er was ook eenduidigheid over het voorstel ”laat ons voorbeelden zien van goede gesprekken en hoe je dat nu doet”.

Mooie manieren

Er is een prachtige methodiek (kinderrechten.nl) waar je met kinderen zelf in gesprek kan en waar je ook als keten direct bij betrokken bent; de leerkracht, de verpleegkundige en de maatschappelijk werker. Ook is er een signaalwijzer gemaakt. Dit is een laagdrempelige methode om mogelijke signalen van kindermishandeling samen te gaan bespreken. De resultaten worden visueel zichtbaar gemaakt op een spelposter. En natuurlijk werkt iedereen volgens de nieuwe meldcode, die ook ondersteunend materiaal heeft.

En voor een ieder die enthousiast is; 10 december is er in Amsterdam een demonstratie gespreksvoering aan de hand van de nieuwe meldcode met acteurs. Aanmelden kan bij de preventiemedewerkers Huiselijk Geweld en Kindermishandeling via JRaak@dynamo-amsterdam.nl. Let op: het aantal plekken is beperkt.

Documentaire zien

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de afronding en montage van de documentaire. Ook zal de feedback uit de preview nog worden meegenomen. De verwachting is dat de documentaire in april 2019 is afgerond. Zodra de documentaire te zien is, zullen wij de link delen via de website van het NCJ.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.