Nieuws 29 augustus 2023

De voorspellende waarde van de SPARK-methode

Een onlangs gepubliceerd artikel over de lange termijn voorspellende waarde van de SPARK-methode in Child Abuse & Neglect bevestigt eerdere bevindingen en levert nieuwe kennis op.

Four kids hanging out together in the garden

Nieuwe kennis

Door samenwerking is het gelukt om inzicht te geven in de voorspellende waarde van de SPARK-methode met een follow-up van 10 jaar. Een mooie samenwerking, hergebruik van data en het toevoegen van CBS microdata leverden niet alleen verdere onderbouwing en doorontwikkeling van de interventie SPARK-methode, maar ook nieuwe kennis over beschermende- en risicofactoren.

De aanpak en bevindingen zijn te lezen in het open access artikel ‘Early detection of risk for maltreatment within Dutch preventive child health care: A proxy-based evaluation of the long-term predictive validity of the SPARK method’. Lees het artikel hier.

De bevindingen in deze studie zijn in lijn met eerdere bevindingen. Bekijk ook het in 2013 gepubliceerde artikel ‘Risk assessment of parents’ concerns at 18 months in preventive child health care predicted child abuse and neglect’ waarin de voorspellende waarde van de SPARK-methode met een follow-up van 1,5 jaar is onderzocht.

Meer weten?

Ingrid Staal

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Ingrid Staal

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.