Nieuws 22 januari 2021

Boekbespreking ‘Doen wat goed is’

Boekbespreking: ‘Doen wat goed is.’ Een pleidooi voor praktische wijsheid in het sociale domein,
Geschreven door Sophie Albers en Albert Jan Kruiter

In het boekje ‘Doen wat goed is’ wordt beschreven hoe professionals in het sociale domein laveren tussen regels en ruimte om mensen met problemen te helpen. De schrijvers pleiten voor een nieuw paradigma om de wijze praktijken van deze professionals te herkennen, erkennen, waarderen en beter te benutten.

Het gaat over praktische wijsheid van de professional die doet wat goed is. Aristoteles maakte al een onderscheid tussen ‘Techne’ (rationeel/universeel/ vaststaande kennis) en ‘phronesis’ (praktische wijsheid/ toegepaste, contextgebonden, morele wijsheid). De praktijk is altijd weerbarstiger dan de theorie/wetenschap en daar zul je met wijsheid moeten handelen en zet je jezelf op het spel. Door ervaring kom je er dan achter hoe het kan. Dat lijkt op het werken met richtlijnen; ook daarbij is de praktijk veelal net iets anders dan de theorie en zul je op basis van ervaring en wijsheid het goede proberen te doen. Die positieve ervaringen kunnen breder toepasbaar worden gemaakt.

In het boekje worden 5 kwaliteiten benoemd voor praktisch wijs handelen:

  • waarnemingsvermogen
  • oordelen
  • analyseren
  • oplossen
  • doen

Het goede doen is het juiste midden zoeken tussen wat rechtmatig en rechtvaardig is. Daarvoor is naast wetenschappelijke kennis ook ervaringskennis nodig is.

In het boekje worden axioma’s geformuleerd over professionalisering van praktisch wijze professionals en over het organiseren vanuit wijze praktijken. Het boekje biedt mooie aanknopingspunten voor professionals en organisaties die het goede willen doen en daarbij professionals de ruimte willen geven. Kortom een lezenswaardig boekje met toepassingsmogelijkheden voor de JGZ.

Luister hier ook de Podcast 

Meer weten?

Linda van den Haak

communicatieadviseur

Lees meer over Linda van den Haak

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.