Nieuws 19 juli 2018

Blokhuis: maatregelen nodig tegen probleemgebruik energiedrankje

Een relatief kleine groep jongeren tussen de 13 en 18 jaar drinkt te veel energiedrank en loopt daarmee risico op gezondheidsklachten. Dat blijkt uit onderzoek dat het RIVM uitvoerde in opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) naar aanleiding van signalen van kinderartsen eerder dit jaar. Om het probleemgebruik van energiedrankjes onder de risicogroepen terug te dringen zijn volgens de staatssecretaris specifieke maatregelen nodig. Blokhuis verzoekt ook de Jeugdgezondheidszorg om meer aandacht te besteden aan signalering van overmatig gebruik van energiedrankjes door jongeren.

Over het algemeen is de consumptie van energiedrankjes onder jongeren de afgelopen jaren afgenomen. Vier op de vijf jongeren drinkt het nooit of minder dan wekelijks.

Relatief kleine risicogroep
Zo’n 1-2% van jongeren tussen 13 en 18 jaar– naar schatting 19.000 – drinkt regelmatig te veel energiedrank, soms wel drie blikjes (750 ml) of meer per dag. Daarmee lopen zij verhoogd risico op gezondheidsklachten zoals hartritmestoornissen en effecten op het centraal zenuwstelsel. Deze groep jongeren vertoont vaker ook ander risicogedrag, zoals roken en het gebruik van alcohol en drugs.

Staatssecretaris Blokhuis: “Over de meeste jongeren die energiedrank drinken hoeven we ons geen zorgen te maken. De groep die risico loopt is relatief klein, maar het gaat nog steeds om duizenden jongeren. Het is belangrijk om te voorkomen dat deze jongeren slaapproblemen krijgen, hartkloppingen of erger. En sowieso passen energiedrankjes, voor jong en oud, niet binnen een gezond voedingspatroon.”

Lees het volledige nieuwsbericht

Voedingscentrum
Het onderzoek van het RIVM onderschrijft het huidige advies van het Voedingscentrum over energiedrank voor 13- tot 18-jarigen: drink het liever niet, en anders maximaal één blikje per dag. We raden af om energiedrankjes te combineren met alcohol en andere cafeïne rijke producten zoals koffie. Ook het gebruik bij het sporten raden we af.

De JGZ Preventieagenda
De JGZ heeft een unieke rol dankzij haar expertise op preventie. Samen met ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland ontwikkelde het NCJ de JGZ Preventieagenda. Door focus aan te brengen en samen te werken met anderen kan de JGZ écht het verschil maken in de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief JGZ Preventieagenda.

Bekijk ook

Bron: Rijksoverheid.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.