Nieuws 21 februari 2019

Bijeenkomst ‘Weerbaarheid in de JGZ – Hoe dan?’ op 27 maart 2019

Het themadossier weerbaarheid, één van de vier pijlers van onze landelijke, sectorbrede JGZ Preventieagenda krijgt steeds meer vorm. Samenwerkingen zijn aangegaan en ook heeft een eerste verkenning plaatsgevonden naar het onderwerp. Tijd voor een vervolg. Op woensdag 27 maart 2019 organiseren we daarom een bijeenkomst ‘Weerbaarheid in de JGZ – Hoe dan?’ om samen praktijkgericht aan de slag te gaan.

Tijdens een interactieve bijeenkomst (van 10.00 tot 13.00 uur) voor JGZ-professionals gaan we bij het NCJ aan de slag om inhoud en vorm te geven aan de pijler weerbaarheid. Kernvragen die aan bod komen zijn:

  • Wat hebben JGZ-professionals nodig om in hun dagelijkse werk met weerbaarheid bezig te zijn?
  • Hoe komen we erachter wat er allemaal al gebeurt op het gebied van weerbaarheid en hoe brengen we dat bij elkaar?
  • Hoe helpen we elkaar om in 2019 de pijler weerbaarheid vorm en inhoud te geven?

Iedereen met affiniteit en interesse in het thema weerbaarheid is van harte welkom!

Meld je aan voor de bijeenkomst 27 maart a.s. >

De bijeenkomst begint met een korte inleiding op de pijler weerbaarheid en de stand van zaken tot nu toe. Daarna gaan we in twee groepen aan de slag. Eén groep gaat zich bezighouden met jeugdigen tot 10 jaar oud; de andere groep gaat aan de slag met de jeugdigen vanaf 10 jaar. Je kiest zelf je groepsvoorkeur (afhankelijk van je affiniteit of dagelijkse werkzaamheden). De interactieve bijeenkomst wordt begeleid door Mark Weghorst en Inge Oreel.

We sluiten gezamenlijk af met concrete afspraken voor een vervolg: misschien vormen zich werkgroepen rond een bepaalde opdracht of worden er andere plannen gemaakt. We streven er naar om in 2019 een aantal concrete acties tot stand te brengen waarmee de JGZ handen en voeten kan geven aan de pijler weerbaarheid.

Voorlopige definitie van weerbaarheid

“In staat zijn met de eisen van de samenleving om te gaan, zelfstandig keuzes te kunnen maken en met tegenslagen om te kunnen gaan.”

Hoe we daar in de JGZ een bijdrage aan leveren wordt de inhoud van het themadossier. Dat is aan jullie!

Bekijk het themadossier weerbaarheid >

JGZ Preventieagenda

De JGZ heeft een unieke rol dankzij haar expertise op preventie. Samen met ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland ontwikkelde het NCJ een landelijke, sectorbrede JGZ Preventieagenda. Via de pijlers hechting, ouderschap, weerbaarheid en gezondheid zetten wij in op de aanpak van maatschappelijke thema’s als kindermishandeling, schoolverzuim en armoede. Door focus aan te brengen en samen te werken met anderen kan de JGZ écht het verschil maken! Lees meer over de JGZ Preventieagenda via www.ncj.nl/preventieagenda of blijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief JGZ Preventieagenda.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.