Genoeg bewegen helpt om risico’s op zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidsproblemen kleiner te maken. Op dit moment beweegt 53% van Nederland genoeg om de ‘beweegnorm’ te halen: minimaal 150 minuten actief bewegen per week. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, of krachttraining. In het Nationaal Preventieakkoord is nu als doel gesteld voor 2040 dat 75% van de Nederlanders deze norm haalt. De maatregelen volgen binnenkort. In de uitwerking van de preventieaanpak komt ook een aanpak voor een mentaal gezond Nederland.
Binnen de directie sport van het ministerie van VWS is een eerste concrete stap gezet met de oprichting van een alliantie rond het thema bewegen. De alliantie werkt als een netwerkorganisatie waarin onderstaande settings elkaar kunnen vinden.
Zorg
Leefomgeving
Werk
Kinderopvang/onderwijs
VWS steunt, verbindt en faciliteert partijen bij de invulling van deze beweegalliantie. En helpt om obstakels voor meer bewegen in beeld te brengen.
In 2023 wordt gestart met het samenbrengen van partijen die zich inzetten voor de kinderen van 0-4 jaar. Welke obstakels ziet de JGZ? En wat is er nodig om deze op te heffen Voorbeelden, wensen en ideeën uit het veld kunnen rechtstreeks gemaild worden naar Ellen-Joan Wessels (ejwessels@ncj.nl).
Ook in Nederland maakt het uit waar je wieg staat. Leven in ongezondheid verkort de levensduur en kan ervoor zorgen dat je tot wel 15 jaar mindere levenskwaliteit ervaart. Investeren in gezondheid is investeren in de toekomst.
Hoe staat het met de draagkracht en draaglast van ouders? Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne, de nasleep van corona en de torenhoge inflatie op hun balans? Het NCJ bracht dit in kaart door middel van de zesde peiling met de Balansmeter.
Nieuws26 januari 2023
Vragenlijst ‘De positie van de JGZ in Kansrijke Start’
Om de JGZ optimaal te kunnen (blijven) ondersteunen rond Kansrijke Start, willen we alle JGZ’ers die zich bezighouden met Kansrijke Start vragen om een vragenlijst in te vullen.
Nieuws26 januari 2023
Geldzorgen bij ouders én professionals nemen toe
Steeds meer jeugdgezondheidszorg-professionals maken zich zorgen om hun eigen financiën. Zo blijkt uit de tweede peiling ‘Vragen over geldzorgen’ dat het NCJ in oktober 2022 onder professionals heeft gehouden.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.