NCJInspiratie20-20-2-leefstijlregel: Voorkom bijziendheid bij kinderen!
Nieuws30 oktober 2020
20-20-2-leefstijlregel: Voorkom bijziendheid bij kinderen!
Bijziendheid (myopie) is een groeiend probleem in Nederland. Vroeg bijziend zijn (een min-bril hebben) betekent een groter risico om hoge bijziendheid te ontwikkelen en daardoor meer risico om op latere leeftijd blind of slechtziend te raken. En als onze huidige levensstijl niet verandert, is hoge bijziendheid in 2050 de grootste oorzaak van blindheid en slechtziendheid. Om aandacht te geven aan dit groeiende probleem ontwikkelde het Oogfonds raamstickers voor scholen. Ook de JGZ kan de campagne steunen door de stickers een plek te geven op het consultatiebureau.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderogen minder snel achteruitgaan wanneer ver en dichtbij kijken worden afgewisseld. Het Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren tot 20 jaar de 20-20-2-regel:
na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op telefoon of tablet);
een pauze van 20 seconden om in de verte te kijken;
en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen (inclusief pauzes en bijvoorbeeld wandelen of fietsen van en naar school of werk) zodat je ogen voldoende daglicht krijgen.
Veel buiten zijn helpt bijziendheid voorkomen. Ga daarom de uitdaging aan en zorg ervoor dat je kind twee uur per dag buiten is.
Raamstickers en gratis myopie-pakket
Het Oogfonds heeft speciale raamstickers ontwikkeld voor op scholen in de klas om de 20 seconde pauze en het verkijken nog makkelijker (en leuker!) te maken. Graag willen we jullie ook vragen de stickers te gebruiken op de JGZ-locatie om aandacht te geven aan het groeiende probleem van bijziendheid. De raamstickers binnen scholen richten zich vooral op de bovenbouw, de groepen 7 en 8. Uit onderzoek is gebleken dat bijziendheid zich juist in deze leeftijd manifesteert en verergert door het vele dichtbij kijken (lezen, schoolwerk, smartphone, tablet).
Plak de stickers (zonder de oogjes) op een raam waardoor je naar buiten kijkt.
Laat de kinderen in de 20 seconden pauze naar de sticker kijken.
Je kunt ook een aantal keer per dag een kind of ouder vragen door de 20-20-2 sticker te kijken en het geobserveerde onderdeel van het gesprek te maken.
JGZ Richtlijn Opsporing Oogafwijkingen
De JGZ signaleert door systematisch onderzoek vroegtijdig afwijkingen aan het oog en het gezichtsvermogen, met als doel om slechtziendheid te voorkomen en gezondheidswinst te halen. Deze richtlijn is een vervanging van de richtlijn ‘Opsporing Visuele stoornissen 0-19 jaar’ uit 2010 en beschrijft het hele opsporingsprogramma voor oogafwijkingen voor jeugdigen van 0-18 jaar. Bekijk de JGZ Richtlijn Opsporing Oogafwijkingen.
Dit is een initiatief van het Oogfonds, het NCJ steunt dit initiatief. Help hen in de strijd tegen bijziendheid en verspreid de boodschap: Doe mee! 20-20-2.
Hoe staat het met de draagkracht en draaglast van ouders? Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne, de nasleep van corona en de torenhoge inflatie op hun balans? Het NCJ bracht dit in kaart door middel van de zesde peiling met de Balansmeter.
Nieuws26 januari 2023
Vragenlijst ‘De positie van de JGZ in Kansrijke Start’
Om de JGZ optimaal te kunnen (blijven) ondersteunen rond Kansrijke Start, willen we alle JGZ’ers die zich bezighouden met Kansrijke Start vragen om een vragenlijst in te vullen.
Nieuws26 januari 2023
Geldzorgen bij ouders én professionals nemen toe
Steeds meer jeugdgezondheidszorg-professionals maken zich zorgen om hun eigen financiën. Zo blijkt uit de tweede peiling ‘Vragen over geldzorgen’ dat het NCJ in oktober 2022 onder professionals heeft gehouden.