Nieuws 30 oktober 2020

20-20-2-leefstijlregel: Voorkom bijziendheid bij kinderen!

Bijziendheid (myopie) is een groeiend probleem in Nederland. Vroeg bijziend zijn (een min-bril hebben) betekent een groter risico om hoge bijziendheid te ontwikkelen en daardoor meer risico om op latere leeftijd blind of slechtziend te raken. En als onze huidige levensstijl niet verandert, is hoge bijziendheid in 2050 de grootste oorzaak van blindheid en slechtziendheid. Om aandacht te geven aan dit groeiende probleem ontwikkelde het Oogfonds raamstickers voor scholen. Ook de JGZ kan de campagne steunen door de stickers een plek te geven op het consultatiebureau.

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderogen minder snel achteruitgaan wanneer ver en dichtbij kijken worden afgewisseld. Het Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren tot 20 jaar de 20-20-2-regel:

  • na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op telefoon of tablet);
  • een pauze van 20 seconden om in de verte te kijken;
  • en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen (inclusief pauzes en bijvoorbeeld wandelen of fietsen van en naar school of werk) zodat je ogen voldoende daglicht krijgen.

Veel buiten zijn helpt bijziendheid voorkomen. Ga daarom de uitdaging aan en zorg ervoor dat je kind twee uur per dag buiten is.

Raamstickers en gratis myopie-pakket
Het Oogfonds heeft speciale raamstickers ontwikkeld voor op scholen in de klas om de 20 seconde pauze en het verkijken nog makkelijker (en leuker!) te maken. Graag willen we jullie ook vragen de stickers te gebruiken op de JGZ-locatie om aandacht te geven aan het groeiende probleem van bijziendheid. De raamstickers binnen scholen richten zich vooral op de bovenbouw, de groepen 7 en 8. Uit onderzoek is gebleken dat bijziendheid zich juist in deze leeftijd manifesteert en verergert door het vele dichtbij kijken (lezen, schoolwerk, smartphone, tablet).

Download de raamsticker > 

Suggestie voor gebruik van de 20-20-2 sticker:

  1. Plak de sticker op een raam waardoor je naar buiten kijkt.
  2. Laat de kinderen in de 20 seconden pauze naar de sticker op het raam kijken of kijk nog verder weg, door op een object buiten te focussen.
  3. Als de sticker niet op het raam mag, kun je hem ook op de laptop/tablet plakken, zodat dit een reminder is voor de 20-20-2 regel.

JGZ Richtlijn Opsporing Oogafwijkingen

De JGZ signaleert door systematisch onderzoek vroegtijdig afwijkingen aan het oog en het gezichtsvermogen, met als doel om slechtziendheid te voorkomen en gezondheidswinst te halen. Deze richtlijn is een vervanging van de richtlijn ‘Opsporing Visuele stoornissen 0-19 jaar’ uit 2010 en beschrijft het hele opsporingsprogramma voor oogafwijkingen voor jeugdigen van 0-18 jaar. Bekijk de JGZ Richtlijn Opsporing Oogafwijkingen.

De 20-20-2 regel vind je ook terug in de JGZ Richtlijn Houding & Bewegen.

Bekijk de JGZ Richtlijn Houding & Bewegen >

AJN ambassadeur ‘Visus InZicht’

Dit is een initiatief van het Oogfonds, het NCJ steunt dit initiatief. Help hen in de strijd tegen bijziendheid en verspreid de boodschap: Doe mee! 20-20-2.

Kijk voor meer informatie op www.20202.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.