Nieuwsbericht

We zijn blij dat je er bent!

maandag 30 november 2020

Verzuim, om welke reden dan ook, brengt risico’s met zich mee voor het schoolsucces en welbevinden van een leerling. Om verzuim te voorkomen, is het werkzaam als leraren, mentoren en anderen in de school denken en werken vanuit de aanwezigheid van leerlingen. Dat stimuleert.

Peter Hulsen (NCJ) en René Halberstadt (Ingrado, de beroepsorganisatie rond het recht op onderwijs) hielden op de Voor De Jeugd Dag, op 2 november 2020, een inleiding onder de titel ‘We zijn blij dat je er bent!’. Ze boden drie praktische tips om aanwezigheid voorop te stellen in het voorkomen en begeleiden van schoolverzuim. A

ls JGZ-professionals kan je deze tips benutten in de samenwerking met schoolleiders, zorgcoördinatoren en anderen binnen scholen:

  1. Plaats actief een vinkje als een leerling aanwezig is. Het stimuleert om samen blij te zijn met een nieuwe dag samen.
  2. Voorkomen van verzuim begint op de eerste schooldag. Vanaf dan bouw je als samenwerkende professionals aan een verstandhouding met de leerling en diens ouders. In die gespreksrelatie bouw je samen aan onderwijs waarbinnen de leerling gedijt en aan een sfeer waarin hij of zij erbij hoort en zich welkom en thuis voelt.
  3. Begeleiden bij eventueel verzuim haakt aan op wat werkt om weer terug te komen in de groep en te leren. Elk stapje op die weg is er één. We zijn blij als je er opnieuw weer bent.

De inleiding van Peter Hulsen en René Halberstadt is terug te kijken in deze video. Het is een korte video (20 minuten), waarin ook vragen van deelnemers aan de Voor De Jeugd Dag worden beantwoord.

Meer informatie

Voor meer informatie of bij vragen kun je contact opnemen met Peter Hulsen via phulsen@ncj.nl.