Nieuws 30 januari 2020

Terugblik JGZ innovatieatelier 22 januari

Het JGZ innovatieatelier van 22 januari stond bol van nieuwe ontwikkelingen. Wie er niet bij was, heeft echt wat gemist. Hieronder vertellen we je waar het over ging. Kom de volgende keer ook!

JGZ binnenkort 24/7 bereikbaar via chat en telefoon

De JGZ techagenda levert mooie ontwikkelingen op, bleek uit de presentatie van NCJ-adviseur Paula Zwijgers. Zo wordt er gewerkt aan een website die laagdrempelig toegang geeft tot de JGZ. Ouders kunnen contact zoeken via mail, telefoon en chat. De laatste twee zullen 24 uur per dag en zeven dagen per week bemenst worden.
Het is een enorme stap vooruit in onze bereikbaarheid. De JGZ-organisaties Zuid-Holland West en CJG Rijnmond lopen hierin voorop; zij zijn al per 1 maart 24/7 telefonisch bereikbaar, vertelde Paula. Voor de bemensing schakelen deze organisaties een externe partij in. Telefonisch ingaan op hulpvragen van mensen die je niet kent en niet ziet, vraagt een speciale training, vertelde ze. Afhankelijk van de situatie krijgen bellers buiten kantooruren het advies de volgende dag contact te zoeken met de JGZ in hun regio. Een optie is dat de beller bij zo’n advies ook de vraag krijgt of zijn telefoontje doorgegeven mag worden aan de betrokken JGZ-organisatie.

Scan-software herkent kindermishandeling

Het klinkt futuristisch, maar het kan: het principe om via textmining dossiers te scannen op signalen van kindermishandeling. Met behulp van data scientists werd dit mogelijk. Paula Zwijgers legt kort uit hoe software daarvoor “rekenregels” ontwikkelt. GGD Groningen, JGZ Kennemerland en JGZ Zuid-Holland West gaan deze toepassing op projectbasis verder verkennen in de uitvoeringspraktijk.

JGZ-store krijgt nieuwe impuls, ook plaats voor briljante mislukkingen

De JGZ-store moet een online verzamelplaats van innovaties worden. Het project is gestart met een draagvlakonderzoek, dat zeer positief uitpakte. Het vervolg, de daadwerkelijke realisatie van de store, wordt nu voorbereid. Het blijkt wel lastig om daarvoor de capaciteit te vinden, vertelde Paula Zwijgers. Maar tijdens deze bijeenkomst van het innovatieatelier constateren we dat er her en der goede ideeën zijn waar iedereen profijt van kan hebben. Is het dan niet logisch met elkaar vol in te zetten op de JGZ-store? Ter plekke besloten we daarom om behalve afgeronde innovaties voortaan ook ideeën een plek te geven.
Alles ‘waar het veld belang bij heeft’ is dus van harte welkom! Ook ‘briljante mislukkingen’, want daar valt ook veel van te leren. Je ideeën kun je kwijt bij NCJ-adviseur Paula Zwijgers via pzwijgers@ncj.nl. Als je wilt is het altijd mogelijk je bijdrage toe te lichten op een bijeenkomst van het innovatieatelier.

Slimme Richtlijnenmodule (SRM)

33 JGZ Richtlijnen – het zijn er nogal wat. En in veel richtlijnen zitten afkapwaarden en berekeningen die je nu handmatig moet toepassen. Dat kan gemakkelijker: geautomatiseerd. Dat is wat de groeicurve nu al doet, maar dat zou je ook voor andere richtlijnen willen inzetten. TNO ontwikkelt daarvoor een Slimme Richtlijnenmodule (SRM). Door gegevens uit het DD JGZ aan de SRM aan te bieden, kan de SRM een conclusie berekenen en teruggeven aan de professionals – als procesondersteuning. Ook kun je conclusies teruggeven aan ouders; in dat geval met een advies erbij waarin de ouder wordt gerustgesteld of wordt geadviseerd contact op te nemen met zijn/haar JGZ-organisatie. CJG Rijnmond en de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM) zijn samen met TNO een pilot gestart met twee richtlijnen.
Dankzij de SRM hoef je deze richtlijnen, niet meer zelf in detail te beheersen om toch tot een goed advies te komen. VGGM gebruikt de SRM voor professionals die moeten adviseren over lengtegroei, CJG Rijnmond gebruikt hem voor ouders en jeugdigen die vragen hebben over slapen.

Inforium biedt landelijke toegang tot lokale JGZ-informatie

Door heel Nederland ontwikkelen JGZ-organisaties informatiebrochures en video’s, vaak over dezelfde onderwerpen. Wat zou het handig zijn als er een voorziening was om dat enorme informatieaanbod op een handige manier online te delen met ouders. Die mogelijkheid biedt Inforium. Tijdens het innovatieatelier vertelden dr. Markus Oei (KNO-arts Flevoziekenhuis Almere) en Bert Dalmolen van Inforium erover. Het duo deed ervaring op met ziekenhuizen en apotheken, en kreeg vanuit JGZ Almere de vraag of Inforium ook voor hen iets kon betekenen. Snel daarna haakten JGZ Zuidzorg en GGD Noord- en Oost-Gelderland aan. Dit drietal (aangevuld met GGD Flevoland via JGZ Almere) probeert Inforium de komende tijd uit.

Vaccinatie vraagt consistent verhaal

Dr. Markus Oei zette tijdens het innovatieatelier uiteen dat de informatie kracht van Inforium ook ingezet kan worden voor problemen als de dalende vaccinatiegraad. Sociale media en Google zorgen voor veel desinformatie. Vooral de ‘twijfelaars’ onder de ouders worden hierdoor beïnvloed, en die groep is veel groter dan de echte ‘antivaxers’. De JGZ kan zorgen voor goede informatie voor deze twijfelaars.

Wat Markus Oei betreft vertelt de JGZ al vanaf het eerste contact met aankomende ouders een duidelijk verhaal over vaccinatie, dat doorgaat tot de laatste contacten rond het 14e levensjaar. Inforium maakt het mogelijk ook huisartsen en scholen te betrekken bij de opgave om ouders voortdurend te motiveren gebruik te maken van vaccinaties. Zij kunnen verantwoorde informatie makkelijk delen door via Inforium JGZ-informatie te verspreiden onder belangstellende ouders. ‘Op die manier volg je ouders los van je organisatie. Het gaat om de klant; die wil je informeren. Door Inforium kun je als JGZ de lead in de informatiestroom’, legde Markus Oei uit.

(Borst)voeding op de agenda in de tweede kamer

Borstvoeding als onderwerp voor een innovatieatelier lijkt niet voor de hand liggend, maar dat verandert als je er met wat meer afstand naar kijkt. ‘Voeding is interactie’ poneerde Mary Steen tijdens het innovatieatelier. Voeding gaat niet alleen over het geven van voedingsstoffen. Het heeft ook alles te maken met hechting, met een kansrijke start en met waar je wiegje staat. Bekijk hier haar complete presentatie 

NCJ-adviseur Ondine Engelse neemt vanuit het NCJ deel in de landelijke borstvoedingsraad. De inzet is om ervoor te zorgen dat iedere moeder toegang krijgt tot goede borstvoeding ondersteuning en lactatiekundige zorg wanneer dit gewenst is. Nu verschilt dat nog per JGZ-organisatie. Een risicovol moment voor moeder en kind is wanneer de kraamverzorgster afscheid neemt en er nog geen relatie is met de JGZ. Moeders blijken onvoldoende op de hoogte te zijn dat ze de JGZ al eerder kunnen benaderen bij borstvoedingsproblemen.

VWS, de Tweede Kamer en de beroepsgroep lactatiekundigen buigen zich over dit vraagstuk. De innovatiepioniers hebben input gegeven voor dit vervolggesprek aan de hand van de innovatievraag: “ Wat kan de JGZ het beste bieden als het gaat om borstvoeding ondersteuning?”

De conclusie? De JGZ is dé toegangspoort voor borstvoeding ondersteuning. Naast het bieden van informatie kan de JGZ-professional de moeders coachen en waar nodig verwijzen.

De Kleine Beweegsubsidie: een interessante subsidie voor het JGZ veld

Heb jij passie voor het thema bewegen? Om extra in te zetten op bewegen voor kinderen van nul tot vier jaar komt er een kleine stimuleringssubsidie van maximaal € 1500 voor jullie als professionals. Organisaties die zich sterker willen richten op het betrekken van het familiesysteem (groot)ouders/verzorgers) van kinderen van nul tot vier jaar worden uitgenodigd om een aanvraag te doen. Aanvragen kan vanaf 1 februari 2020. Meer informatie vind je op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Innoveren kun je leren: innovatie(slag)kracht: hoe bereik je dat?

Hoe versterk je een cultuur en mindset in een organisatie waardoor permanente innovatie(slag)kracht ontstaat? Deze belangrijke vraag stelt Jeff Gaspersz, hoogleraar Innovatie op Nyenrode, in een artikel in het management-vakblad OTAR en dit is precies de reden waarom we het innovatieatelier gestart zijn; het vergroten van de innovatie slagkracht. NCJ-adviseur Ellen-Joan Wessels deelde de visie van Gasperz met de deelnemers van het innovatieatelier in de presentatie Innoveren kun je leren. Bekijk hier de presentatie

Wil jij ook aan de slag met innovatie(slagkracht)? Heb je een innovatie die je wilt delen of een idee wat je wilt uitwerken? Neem contact op met NCJ adviseur Ellen-Joan Wessels via ejwessels@ncj.nl

Noteer alvast de volgende innovatieateliers in 2020. ‘Frisse blikken en vreemde eenden zijn als introducé van harte welkom!

  • Woensdag 15 april met o.a. 3 pilots over het anders inrichten van de omgeving
  • Woensdag 24 juni, in samenwerking met UMC Amsterdam ‘Samen gezond Groot, nieuwe leefstijlinterventies
  • Woensdag 23 september
  • Woensdag 25 november

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.