
Naar nieuw jeugdbeleid
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Nieuws 15 november 2017
In de JGZ zijn we ook verantwoordelijk voor het in beeld krijgen en houden van de gezondheid van statushouderskinderen. Dit levert specifieke vragen op. De handreiking biedt je handvatten voor een goede intake.
De handreiking is een product van het Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders en is ontwikkeld door GGD GHOR Nederland en Pharos. JGZ-professionals hebben waardevolle aanvullingen geleverd en ook het NCJ heeft een bijdrage geleverd in de koppeling met de JGZ.
Op het moment dat asielzoekerskinderen een status krijgen en in de gemeente komen wonen, is de reguliere JGZ verantwoordelijk voor de preventieve zorg aan deze kinderen. Deze kinderen behoeven vaak extra aandacht van de JGZ, onder andere door hun vlucht verleden. Daarom is het belangrijk deze kinderen snel en goed in beeld te hebben.
Ondersteuning voor JGZ-professionals
De handreiking intake ondersteunt je hierbij. Er wordt besproken waarom deze kinderen extra aandacht behoeven, waarmee je rekening moet houden in je werkzaamheden als JGZ-professional en met welke samenwerkingspartners je te maken hebt. Daarnaast vind je in de handreiking praktische tips en hyperlinks naar relevante achtergrondinformatie.
Overige materialen
De komende tijd zullen er vanuit het kennisdelingsprogramma ook andere materialen beschikbaar komen:
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.