Nieuwsbericht

Contactpersoon:
Yvonne Vanneste onderzoeker, adviseur
Telefoon: 06 - 83 77 83 91
E-mail: yvanneste@ncj.nl

Impact van 15 jaar Generation R gebundeld

donderdag 19 december 2019

‘Gezond opgroeien. Van een kwetsbare naar een kansrijke start’. Dat is de titel van het boek waarin onderzoekers van het Erasmus MC resultaten presenteren van vijftien jaar onderzoek onder duizenden Rotterdamse kinderen en hun ouders. In 2001 startten onderzoekers van het Erasmus MC met het bevolkingsonderzoek Generation R naar de gezondheid van 10.000 kinderen. Doel van het onderzoek is zicht krijgen op de vraag waarom het ene kind zich goed ontwikkelt en het andere kind niet.

Al vele jaren doen duizenden kinderen, van meer dan 160 nationaliteiten mee, mee aan het onderzoek. Aan de hand van vele vragenlijsten en vierjaarlijks bezoek van de deelnemers aan het onderzoekscentrum, dat gevestigd is in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis, doen honderden wetenschappers onderzoek naar factoren die de gezondheid van kinderen op vele manieren beïnvloeden. De kennis leert ons hoe we kwetsbare gezinnen beter kunnen ondersteunen en hoe we hun omgeving zo aan kunnen passen dat hun kinderen vaker een kansrijke start krijgen. Het boek ‘Gezond opgroeien. Van een kwetsbare naar een kansrijke start’ geeft een beeld van resultaten die belangrijke impact hebben op toekomstige generaties in Nederland.

“Dankzij Generation R weten we nu dat de eerste fase van het leven cruciaal is voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen in de rest van hun leven. Bijvoorbeeld, dat een gezond gewicht voor vrouwen die zwanger willen worden meer invloed heeft op hun ongeboren kind, dan de toename van het gewicht van moeders tijdens de zwangerschap. Het onderzoek heeft ook geleid tot nieuwe referentiewaarden voor gewichtstoename en groeicurves naar etniciteit”, aldus Vincent Jaddoe, hoofd Generation R.

“We zijn ook veel te weten gekomen over sociale verschillen in gezondheid en het effect daarvan op bijvoorbeeld bijziendheid en de gezondheid van het gebit bij kinderen. Wij verwachten veel van vervolgprogramma Generation R Next. Dit programma begint al vóór de conceptie en richt zich ook op het ontwikkelen van hulp gericht op de allereerste fase van het leven. Hiermee willen we de kennis die de afgelopen jaren is opgedaan vertalen naar de praktijk.” Het boek is op te vragen bij Generation R via: generationr@erasmusmc.nl.