
Nieuw artikel in TJGZ over vaccineren doen we samen
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Nieuws 11 oktober 2019
Woensdag 25 september kwamen de JGZ innovatiepioniers bijeen bij het NCJ tijdens het landelijk innovatieatelier. Velen hadden introducees meegenomen vanwege de innovatievraag ‘kansen en mogelijkheden rondom de maternale kinkhoest’; een zeer actueel vraagstuk. Uitgenodigd waren o.a. het RIVM, de KNOV, TNO, een zwangere, alleenstaande ouder en een JGZ-organisatie met mooie inspirerende voorbeelden.
Bekijk hier het programma van dit innovatieatelier >
De Beweegwijzer is een online test (geen app) waarbij je als ouder van kinderen tussen de 4 en 12 jaar in zes vragen weet hoeveel je kind beweegt. De beweegwijzer biedt kennis over het belang van bewegen, inspiratie en motiveert om kinderen meer te laten bewegen (en hen diverse mogelijkheden passend bij het kind aan te kunnen bieden).
Als warming-up en ter inspiratie wordt elk innovatieatelier kennis over innoveren gedeeld. Deze keer over sociale innovatie. Bekijk de presentatie
Bekijk de presentatie van het RIVM
Charlotte Anraad doet promotieonderzoek naar hoe je zo effectief mogelijk kan voorlichten en hoe je dit kan laten aansluiten bij de wensen van zwangere vrouwen. Zij gaat twee voorlichtingsinterventies ontwikkelen en evalueren. Een daarvan is een web-based interventie, de andere is de voorlichting binnen Centering Pregnancy. Bekijk hier haar TNO presentatie
Heleen Glazema, projectleider vaccinatiekoffer bij GGD Regio Utrecht neemt ons mee in alle ontwikkelingen die GGD Regio Utrecht zijn gestart:
Bekijk de presentatie van GGD Regio Utrecht
Bekijk ook de opzet van de trainingen ‘Shared decision making’ bij de GGD Regio Utrecht
Iedereen was erg blij met de aanwezigheid van Drs. Greta Rijninks-van Driel. Zij is programmamanager Wetenschap & Academisering en deelde in haar presentatie de kansen en mogelijkheden die de KNOV zien met betrekking tot Slimmer Samenwerken. Bekijk de presentatie van de KNOV
Welke kansen en mogelijkheden voor vernieuwing zien we? Kunnen we elkaar inspireren door te delen wat we al doen, best practices en mooie ideeën uitwisselen, onze ambitie en kansen benoemen en met elkaar co-creëren i.p.v. alleen het wiel uitvinden? Na een inspirerende ochtend, met sprekers vanuit verschillende perspectieven kozen pioniers een 3-tal richtingen om samen verder uit te diepen. Dit waren:
De deelnemers zijn de 3 richtingen in groepjes gaan uitwerken en hebben deze aan de inbrengers gepitched. Deze kansen kregen de meeste bijval:
Pak het moment
Slimmer samenwerken
Optimaal aansluiten
Aan de slag met…
De pioniers spraken af om te starten met het idee van een zwangerschapskalender. Platform 51 heeft ook een kalender gemaakt. Wellicht kan deze uitgebreid worden met de ideeën van de pioniers. Als partner hebben zich aangemeld: Irene Rutten van GGD Zaanstreek-Waterland, Emmy Visser van Sante Partners, Esther Hebick van Careyn en Esther van ’t Hoff als inbrenger van CJG Rijnmond. Deze groep gaat de komende tijd met ondersteuning van het NCJ innovatieatelier dit idee verder uitwerken.
Het ZorgInnovatieNetwerk (ZIN) is een samenwerking tussen de GGD Hart voor Brabant en Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid. Binnen een ZIN werken zowel studenten, zorgprofessionals, docenten en zorgvragers nauw met elkaar samen. Leren, onderzoeken en innoveren gaan in het ZIN hand in hand. Hun passie is om in samenwerking een uitdagende werkplek te bieden en de best mogelijke zorg, door praktijk en theorie dichter bij elkaar te brengen. Er wordt een inkijkje gegeven in het ontstaan van het ZIN, een indruk van de eerste ervaringen en ontwikkelen en hun toekomstdromen. Bekijk hier de presentatie van ZIN
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Dit artikel van het NCJ (van Tartwijk et al., 2025), waaraan Roos van Tartwijk heeft bijgedragen tijdens haar wetenschappelijke stage voor de master Geneeskunde aan de VU, laat zien dat de uitvoering van prenatale huisbezoeken binnen de jeugdgezondheidszorg sterk varieert.
Werk jij als JGZ-professional? Dan nodigen we je graag uit om mee te denken in een paneldiscussie over signaleringstools die gebruikt worden bij ouders en hun kind van 0-2 jaar oud als het gaat over ongezonde stress.
"*" geeft vereiste velden aan