
Help mee: laat het ouderperspectief zien met de Balansmeter
Help jij mee om de balansmeter te verspreiden onder ouders? Deze kan worden ingevuld van 28 mei tot en met 28 juni 2025 en kost ouders slechts 2 minuten.
Nieuws 26 mei 2025
In maart 2025 hield het NCJ een gebruikersonderzoek over de vernieuwde JGZ-richtlijnenwebsite. Bijna 50 JGZ-professionals lieten het NCJ weten hoe zij het gebruik van de website ervaren. Met deze informatie hebben we aanpassingen gedaan aan de website, zodat deze steeds beter aansluit bij de behoeften vanuit de praktijk.
De vernieuwde JGZ-richtlijnenwebsite geeft de gebruiker nieuwe mogelijkheden om snel en eenvoudig richtlijnen te bekijken en gewenste informatie te vinden. Daarnaast is door de handige zoekfunctie het gebruiksgemak van de website vergroot.
In het algemeen waren de JGZ-professionals redelijk positief over de gebruikersvriendelijkheid van de JGZ-richtlijnenwebsite. Maar de JGZ-professionals gaven wel een aantal verbeterpunten aan, voornamelijk over de toegankelijkheid en de leesbaarheid van de JGZ-richtlijnen.
JGZ-professionals gebruiken de website het meest om specifieke informatie te vinden bij een actuele casus, en voor het vergroten van hun kennis. Er is een behoefte om snel bij het overzicht van alle JGZ-richtlijnen te komen. Daarnaast wordt er nog snel naar de PDF van de JGZ-richtlijn gegrepen, vooral als de JGZ-richtlijn van A-Z gelezen wordt. Het gebruik van de zoekfunctie op de homepage van de JGZ-richtlijnenwebsite is bekend, maar van de filterfunctie wordt nog nauwelijks gebruikgemaakt. JGZ-professionals ervaren daardoor dat zij lang moeten zoeken voordat ze bij de juiste informatie komen. Hoewel de richtlijnenwebsite aangepast is voor gebruik op een telefoon of tablet, wordt daar door de deelnemers van het gebruikersonderzoek nog nauwelijks gebruik van gemaakt.
Om de toegankelijkheid en de leesbaarheid van de JGZ-richtlijnen te vergroten hebben we een aantal aanpassingen gedaan. Ten eerste is op de homepagina een directe link gemaakt naar het overzicht van alle JGZ-richtlijnen. Daarnaast is de layout van het overzicht aangepast, zodat er minder gescrold hoeft te worden en je sneller bij de gewenste JGZ-richtlijn bent. Bij elke JGZ-richtlijn kan het hoofdmenu aan de linkerkant ingeklapt worden, door op het pijltje naar links te klikken. Daarmee wordt de tekst beter leesbaar, en zijn tabellen en figuren makkelijker in zijn geheel te bekijken.
In het algemeen merken we dat gebruikers in de praktijk nog niet altijd optimaal gebruikmaken van alle mogelijkheden die de website biedt. De navigatiehulp met gebruikerstips is nog weinig bekend en kan JGZ-professionals op weg helpen om snel bij de juiste informatie te komen. Daarnaast is de ingebouwde filterfunctie heel nuttig om zoekresultaten te verfijnen. Soms hangt het van de instelling van een computer af of een websitepagina groot of klein wordt weergegeven. Deze resolutie is aan te passen, zodat de tekst wel goed in beeld past (Control -) of groter wordt (Control+).
Het gebruik van de PDF van een JGZ-richtlijn brengt het gevaar met zich mee dat er in de praktijk gehandeld wordt op basis van verouderde informatie. Op de website is steeds de meest actuele informatie van de JGZ-richtlijn te vinden, en we werken toe naar een richtlijnenprogramma waarin de JGZ-richtlijnen snel geactualiseerd kunnen worden. Daarom blijven wij continu werken aan de toegankelijkheid van de JGZ-richtlijnenwebsite, zodat het gebruik van PDF’s overbodig wordt. Tegelijkertijd begrijpen we dat er behoefte kan zijn aan een geprinte versie. Daarom is er vanaf juni een printversie van de JGZ-richtlijnen beschikbaar – als praktische tussenoplossing.
We denken dat de huidige aanpassingen aan de website bijdragen aan het gebruiksgemak voor de JGZ-professionals. Feedback over het gebruik van de website is altijd welkom en kan gestuurd worden aan richtlijn@ncj.nl. En als je vragen hebt over het gebruik van de website dan helpen we je graag op weg.
"*" geeft vereiste velden aan
Help jij mee om de balansmeter te verspreiden onder ouders? Deze kan worden ingevuld van 28 mei tot en met 28 juni 2025 en kost ouders slechts 2 minuten.
In de eerste week van juni is de jaarlijkse Week voor Jeugdgezondheid. Bekijk het programma van dit jaar!
Met ingang van 1 juni 2025 neemt Nictiz de taken van het NCJ met betrekking tot de Informatiestandaard JGZ over.