Nieuws 28 mei 2019

WoordExtra tegen taalachterstanden

Squla heeft met WoordExtra een programma gemaakt dat zich specifiek richt op het oplossen van taalachterstand bij jonge kinderen (3-5 jarigen). Kinderen kunnen met dit programma hun woordenschat vergroten. Ook binnen het NCJ zijn we bezig om taalachterstanden te verminderen. We weten namelijk dat kinderen die niet voldoende (Nederlandse) woorden kennen het op school ook op de lange termijn niet zo goed doen.

Effectiviteit

Een interventie die vanuit de NCJ ondersteund wordt moet tenminste de belofte van effectiviteit inhouden. De interventie WoordExtra heeft in ieder geval die belofte in zich op grond van de eerste onderzoeken. Het zou dus goed kunnen dat dit programma kan bijdragen aan het inlopen van taalachterstanden bij hele jonge kinderen. Daarmee werken we aan kansengelijkheid, een betere start voor deze kinderen en een grotere kans op later schoolsucces. Verder onderzoek is echter wel nodig.

Squla doet zelf voortdurend onderzoek naar de effectiviteit en resultaten van haar producten. Ook in dit geval hebben ze zelf onderzocht of en hoe WoordExtra een aanvulling kan zijn voor kinderen met taalachterstanden. Zij zijn echter op zoek naar meer objectieve maatstaven om de effectiviteit van WoordExtra in beeld te brengen.  

In de praktijk

Het is wenselijk dat WoordExtra bij zoveel mogelijk jonge kinderen met een taalachterstand gebruikt wordt, vooral bij kinderen met bijvoorbeeld een VVE-indiciatie. Tegelijkertijd weten we dat de druk op consulten en spreekuren groot is en er niet zomaar iets bij kan. Zeker als nog niet echt zeker is wat de effectiviteit is.

Daarom gaan we vanuit het NCJ een aantal zaken doen:

  • Onderzoek naar de effectiviteit van deze interventie;
  • We denken mee aan de informatie die ouders rond WoordExtra ontvangen (informatie over taalontwikkeling, mediagebruik, schoolkeuze, bv);
  • We denken mee over de implementatie in de JGZ-praktijk: hoe krijgen we op een slimme manier dit aanbod beschikbaar in de JGZ-praktijk en hoe zorgen we daarbij bovendien voor duurzaamheid.

Er is dus nog zeker het een en ander te doen en we werken aan een aantal lijnen tegelijk. Vroeg of laat kun je WoordExtra in je praktijk tegenkomen of kun je er vragen over krijgen.

Slimme samenwerking

De samenwerking met Squla is een voorbeeld van slimme samenwerking. Squla wil vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid een bijdrage leveren aan het kansrijk opgroeien van kinderen. Zij verbinden zich graag aan het NCJ om met die maatschappelijke opdracht aan de slag te gaan.

Squla stelt het pakket nu al kosteloos en zonder voorwaarden beschikbaar aan alle 3-5 jarigen. Ouders kunnen dus ook nu al een account voor hun kinderen aanmaken. Squla heeft er belang bij dat er wetenschappelijk onderzoek komt naar de interventie, maar willen en kunnen dit, vanwege belangenverstrengeling, niet zelf organiseren. Het netwerk van NCJ (naar de uitvoeringspraktijk, maar ook naar samenwerkingsrelaties) kan daarbij behulpzaam zijn. Met deze slimme samenwerking werken we aan het verkleinen van de taalachterstanden van kinderen, waardoor ze kansrijker worden.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met NCJ adviseur Mark Weghorst.

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.