Nieuws 26 februari 2019

Wetenschappers en JGZ-professionals binden de strijd aan met ernstige stress bij kinderen

Op vrijdag 1 februari jl. vond in het Leidse Museum voor Volkenkunde het symposium over ‘Early Life Stress’ plaats, over de gevolgen van ernstige chronische stress bij kinderen en manieren om deze tegen te gaan. Het symposium was tevens het afscheid van NCJ-adviseur dr. Frans Pijpers. Aan het eind van het symposium bood Pijpers samen met zijn kleinzoon Quinten het boek ‘Stress bij kinderen: Hoe houden we het gezond?’ aan aan Ciska Scheidel, directeur Publieke Gezondheid bij het ministerie van VWS.

‘De plek waar onze wieg staat is misschien wel het meest bepalend voor wie we zijn’, zei NCJ-directeur Igor Ivakic in zijn welkomstwoord. Aan de hand van een stapel boeken schetste hij het belang van Early Life Stress in de context van preventie en aandacht voor opgroeiende kinderen. Hij sprak de verwachting uit dat in de toekomst mede aan de hand van big data en met behulp van kunstmatige intelligentie beter voorspeld kan worden bij welke gezinnen een interventie nodig is.’Ik ben blij dat we het voor elkaar gekregen hebben: dit symposium, het boek dat straks gepresenteerd wordt. Early Life Stress is een belangrijk thema. Toen we het er een tijd geleden over hadden, heb ik tegen Frans gezegd: je mag pas met pensioen als je richting gegeven hebt aan een nieuwe aanpak ervan in de publieke gezondheidszorg’.

Bekijk het programma van het symposium >

Bekijk het volledige verslag van het symposium > 

Literatuuronderzoek

Via de website van het NCJ kun je de digitale versie van het boek met het literatuuronderzoek gratis downloaden. Ook is het mogelijk extra exemplaren te bestellen.

Naar de bestel- en downloadpagina  >

Contactpersonen Early Life Stress

Voor vragen of verzoeken rond Early Life Stress kun je contact opnemen met de werkgroep Early Life Stress van het NCJ via earlylifestress@ncj.nl.

Bekijk ook

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.