Nieuws 11 april 2019

Twentse gemeenten zetten zich in tegen kinderarmoede

In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. Het zijn kinderen die geen lid kunnen worden van een sportclub, niet kunnen trakteren, geen warme jas hebben of maar een keer per dag eten krijgen. Dit leidt tot gezondheidsklachten op langere termijn. Ook de geldzorgen van ouders zorgen voor stress bij kinderen. Daarom hebben 14 Twentse gemeenten met elkaar afgesproken hier iets aan te doen.

Woensdag 10 april 2019 hebben 14 Twentse gemeenten zich aangesloten bij de Alliantie Kinderarmoede. De belofte die gemeenten hiermee doen, is onderdeel van een landelijke beweging: de Alliantie Kinderarmoede. Alle partners beloven aan de slag te gaan met creatieve en slimme oplossingen in de strijd tegen kinderarmoede. Doel is dat er in 2030 geen kinderen meer last hebben van de gevolgen van armoede.

Rob Christenhusz, bestuurder publieke gezondheid Twente en wethouder in Oldenzaal: “Elk kind heeft recht op een gezonde en veilige ontwikkeling. Armoede staat dit in de weg”. De Twentse gemeenten zetten zich in voor:

  • het zien van armoede en bespreekbaar maken. Weten welke andere organisaties zij kunnen betrekken bij de oplossing.
  • doen wat in mogelijk is om de gevolgen van armoede binnen gezinnen op te lossen.
  • actief samenwerken en laten zien wat werkt.

Armoede en gezondheid

Armoede en gezondheid hebben met elkaar te maken. Door armoede is de kans groter dat je niet gezond bent of blijft. En als je gezondheid niet goed is heb je meer kans op armoede. Anja Prins, bestuurder Publieke Gezondheid Twente en wethouder in Losser: “Opgroeien in armoede kan leiden tot een slechtere gezondheid als je volwassen bent. We moeten veel meer doen om problemen over enkele jaren te voorkomen!.”

In de Twentse gemeenten wordt al veel gedaan om gezinnen met financiële problemen te helpen. Binnen de Academische werkplaats Jeugd in Twente wordt samen met gemeenten, onderwijs en onderzoek ook gewerkt aan de zorg voor kinderen die opgroeien in armoede.

Initiatiefnemers

De Alliantie Kinderarmoede is ontstaan vanuit de samenwerking tussen Alles is Gezondheid, Missing Chapter Foundation en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). De Alliantie Kinderarmoede zet samenwerkingen tussen verschillende organisaties op om nieuwe, creatieve en slimme oplossingen te bedenken voor de aanpak van kinderarmoede. Iedere organisatie levert een concrete bijdrage om de effecten van kinderarmoede terug te brengen naar nul. Na de lancering van vandaag zal de Alliantie Kinderarmoede erop toezien en zorgdragen dat de initiatieven van de partners per branche kunnen groeien zodat er een synergie-effect ontstaat. Voor meer informatie zie www.alliantiekinderarmoede.nl.

Sluit je aan

We roepen alle JGZ-organisaties op om zich, net als de 14 Twentse gemeenten aan te sluiten bij de Alliantie Kinderarmoede. Kijk voor meer informatie over deelname op de website.

Bron: GGD Twente

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.