Nieuws 29 juni 2021

Terugblik symposium ‘Wijzer in geldzaken’

Koningin Máxima, erevoorzitter van Wijzer in geldzaken, heeft maandagmiddag 14 juni het jaarlijks symposium van het platform bijgewoond. Het thema van de bijeenkomst was ‘Geldzorgen, beter voorkomen dan genezen’. Ook Minister Hoekstra van Financiën was aanwezig bij de online bijeenkomst.

Onder leiding van dagvoorzitter Sabine Uitslag spraken Koningin Máxima en minister Hoekstra onder andere met Güven Çetinkaya-Yildiz, huisarts uit de Haagse Schilderswijk en Ellen-Joan Wessels, adviseur jeugdgezondheidszorg bij het NCJ over de relatie tussen geldzorgen en gezondheid. Uit diverse onderzoeken o.m. ‘Weten is nog geen doen’, WRR 2017, blijkt dat geldproblemen kunnen leiden tot stress, fysieke en mentale klachten en vaak gepaard gaan met een ongezonde levensstijl. Geldproblemen zijn ook van invloed op het zogenaamde ‘denk- doenvermogen’ en zijn telkens weer een veelkoppig monster waar je ’s nachts van wakker kunt liggen”. Financieel kwetsbare groepen blijken minder goed in staat te zijn om zelf verstandige financiële keuzes te maken als zij onder druk staan. Twee ervaringsdeskundigen gingen in op de gevolgen van financiële stresssituaties op hun leven en gezondheid.

Aan het einde van de bijeenkomst werd een waaier gepresenteerd met tien bouwstenen voor organisaties die hulp bieden aan financieel kwetsbare mensen. Hiermee kunnen zij beter bereikt en geholpen worden. De bouwstenen dragen ook bij aan het bevorderen van de onderlinge samenwerking tussen de organisaties. De waaier is het resultaat van een oproep van Koningin Máxima tijdens het Wijzer in geldzaken symposium van 2020. Daarin stelde zij de deelnemers drie vragen; ‘Hoe komen wij zo vroeg mogelijk in contact met financieel kwetsbare mensen?, Hoe dragen wij bij aan hun weerbaarheid?, Hoe versterken wij de samenwerking tussen organisaties die te maken krijgen met deze mensen?’.

DOWNLOAD DE WAAIER MET TIEN BOUWSTENEN

LEES HET LIVEBLOG

BEKIJK DE UITZENDING TERUG

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.