NCJ publicatie 27 oktober 2022

Stippel-Brigade: motorische problemen screenen

Onderzoekers van Dokkum et al. evalueren in hun systemische review meerdere instrumenten. De Stippel-Brigade las het artikel en beschrijft wat de JGZ hiermee kan.

Download publicatie

Het is waardevol om rond de leeftijd van 5-6 jaar op motorische ontwikkelingsproblematiek, waaronder DCD (developmental coordination disorder), te screenen. Daarmee kan je kinderen vroeg ondersteunen in de school- en sport context en voorkom je overgewicht en psychische gevolgen. Maar welk screeningsinstrument kan de JGZ het beste gebruiken daarvoor? Onderzoekers van Dokkum et al. evalueren in hun systematische review meerdere instrumenten en concluderen; volgens de geldende standaarden is geen enkele geschikt. Gelukkig bieden de auteurs ook nuance en perspectief.

Over de Stippel-Brigade

De NCJ Stippel-Brigade bestaat uit JGZ-professionals die zich inzetten voor het vertalen van wetenschappelijke kennis naar de praktijk. Het doel van de Stippel-Brigade is om JGZ-professionals meer handvatten te geven voor in de spreekkamer en onderbouwing te bieden bij beleidskeuzes. Dat doen zij door onderzoeksresultaten te duiden. Daarmee bouwen we aan een Evidence Based Practice (EBP) praktijk.

Lees meer over de Stippel-Brigade

Meer weten?

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Merian Bouwmeester

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.