NCJ publicatie 27 februari 2023

Stippel-brigade: Langdurige borstvoeding en tandbederf

Binnen de JGZ kennen we allemaal het beeld van de zuigflescariës. Hoewel borstvoeding vaak als onschuldig wordt beschouwd in het veroorzaken van tandbederf, laten studies zien dat kinderen die langdurig borstvoeding krijgen toch een hogere kans hebben op gaatjes.

Download publicatie

Binnen de JGZ kennen we allemaal het beeld van de zuigflescariës. Hoewel borstvoeding vaak als onschuldig wordt beschouwd in het veroorzaken van tandbederf, hebben internationale studies laten zien dat kinderen die langdurig borstvoeding krijgen toch een hogere kans hebben op gaatjes. Deze studie onder Rotterdamse kinderen toont aan dat onafhankelijk van sociaal-economische positie en koolhydraatinname, borstvoeding na twaalf maanden samengaat met tandbederf op de leeftijd van zes jaar. Mogelijk speelt (te) frequente voedselinname een rol.

Over de Stippel-Brigade

De NCJ Stippel-Brigade bestaat uit JGZ-professionals die zich inzetten voor het vertalen van wetenschappelijke kennis naar de praktijk. Het doel van de Stippel-Brigade is om JGZ-professionals meer handvatten te geven voor in de spreekkamer en onderbouwing te bieden bij beleidskeuzes. Dat doen zij door onderzoeksresultaten te duiden. Daarmee bouwen we aan een Evidence Based Practice (EBP) praktijk.

Lees meer over de Stippel-Brigade

Meer weten?

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Merian Bouwmeester

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.