Nieuws 11 maart 2019

Scriptie over taalgebruik van de jeugd over stress

De huidige maatschappij staat bol van de stressoren (prestatiedruk, fear of missing out, constant ‘aan’ staan door de mobiele telefoon), en de negatieve gevolgen zoals depressie, een burn-out en leefstijlziekten (overgewicht, roken, verslaving) blijven dan ook niet uit. Om stress effectief tegen te gaan moet dit eerst gesignaleerd worden. Maar hoe duiden kinderen en adolescenten stress? Wat is hun manier van spreken, hun ‘jeugdtaal’ waarmee signaleren en communiceren over stress tussen volwassenen en kinderen vergemakkelijkt wordt?

Vooral voor kinderen en adolescenten is het aanduiden van stress niet eenvoudig, aangezien stress op zichzelf een vaag begrip is en het vaak om verschillende combinaties van emoties en gevoelens gaat. Om de jeugdgezondheidszorg, scholen en ouders beter grip te laten krijgen op stress vanuit de belevingswereld van het kind, maakt stagiair Eva Stijger met haar scriptie de komende periode inzichtelijk hoe de jeugd stress ervaart en uit, oftewel: welke taal spreken zij wanneer het gaat over stress?

Onderzoeksopzet

Voor het onderzoek worden brugklasleerlingen geïnterviewd over gevoelens van stress aan de hand van ‘spannende’ situaties die onder andere gepaard gingen met de overgang van de lagere naar de middelbare school.

Planning

In de eerste week van april vinden verschillende groepsgesprekken plaats. Daarna worden tot half mei diepte-interviews afgewisseld met het doen van data-analyses. Het gehele stuk inclusief resultaten en conclusies is uiterlijk 28 juni klaar.

Over Eva Stijger

‘Mijn naam is Eva Stijger, 23 jaar en sinds februari 2019 loop ik stage bij het NCJ. Gedurende vijf maanden schrijf ik hier mijn afstudeerscriptie voor de master Sociology: Contemporary Social Problems (Universiteit Utrecht). Tijdens mijn studie is mijn interesse gegroeid voor de gezondheidszorg en de jeugd, en zo kwam ik al snel terecht bij het NCJ toen ik online aan het rondkijken was voor een stageplek. En ik heb ook zeker geen spijt van deze keuze! De open en warme sfeer onder de werknemers, en de band met de andere stagiaires hebben mij hier snel doen thuis voelen. Het is daarnaast mooi en leerzaam om te zien hoe hard iedereen bij het NCJ zich inzet voor het verbeteren van de jeugdgezondheidszorg. Ik kijk dan ook met veel plezier en leergierigheid uit naar de komende maanden die ik hier nog zal doorbrengen!’

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.