Nieuws 27 september 2023

Registratieprotocol maternale vaccinatie

Naast de maternale kinkhoestvaccinatie  biedt de JGZ vanaf oktober ook de maternale griepvaccinatie aan zwangeren aan. Het NCJ heeft een registratieprotocol gemaakt die beschrijft welke BDS-elementen gebruikt worden voor de registratie van de maternale vaccinaties.

Sinds december 2019 biedt de JGZ de maternale kinkhoestvaccinatie aan zwangeren aan. Dit heeft geresulteerd in een uitbreiding van de set BDS-elementen met specifieke elementen voor de registratie van deze vaccinatie. Sindsdien zijn er twee registratiesets:

  • de basisdataset voor het volwassen DD JGZ (BDS V JGZ) die gebruikt wordt in het volwassenendossier
  • de basisdataset voor het jeugd DD JGZ (BDS J JGZ) die gebruikt wordt in het jeugddossier

Bij de registratie van de maternale kinkhoestvaccinatie is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van BDS-elementen die al bestaan voor het jeugddossier. Destijds is gezegd dat dit een tijdelijke oplossing is. In het eerste kwartaal van 2023 zijn er pressure cooker sessies geweest waarbij besproken is welke registratie-elementen er moeten komen voor het volwassenendossier. Het ging om zowel de registratie-elementen voor de maternale vaccinaties als voor het prenataal huisbezoek. Dit heeft een concept basisdataset volwassenen JGZ (BDS V JGZ) opgeleverd die momenteel door Nictiz, de technisch beheerder van de BDS JGZ, technisch wordt vertaald. De softwareleveranciers implementeren deze registratie-elementen in hun applicatie. Dit is een tijdrovend proces omdat het om een nieuwe registratieset gaat.

In juni 2023 heeft Nictiz de BDS JGZ 4.0.2 gepubliceerd. Daarmee kan de JGZ-professional de gegeven griepvaccinatie registreren. Echter, de JGZ-professional moet meer kunnen registreren, bijvoorbeeld of een zwangere tot de risicogroep behoort die jaarlijks de griepvaccinatie aangeboden krijgt. Ook de keuze om de griepvaccinatie bij de JGZ of de huisarts te halen en of er contra indicaties zijn voor de vaccinatie moet geregistreerd worden. Dat kan nu niet met de huidige BDS-versie.

In het registratieprotocol maternale vaccinatie staat beschreven welke elementen van BDS JGZ 4.0.2 de JGZ-professional kan gebruiken voor de registratie van de maternale vaccinaties, inclusief vier BDS-elementen die nog niet zijn opgenomen in de BDS JGZ. Dit registratieprotocol kan door JGZ-organisaties gebruikt worden om op te nemen in hun volwassenendossier. Hiermee is uniforme registratie mogelijk. Omdat de technische vertaling nog niet gereed is, kan het zijn dat er nog wijzigingen ontstaan. Zodra de BDS V JGZ gereed is, wordt dit registratieprotocol aangepast.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.