Nieuws 22 november 2022

Prioriteringsstudie JGZ richtlijnen en planning 2022-2026

Na het eerder verschenen adviesrapport ‘Modulaire vormgeving richtlijnen Jeugdgezondheidszorg’ kunnen we nu ook de prioriteringsstudie en de planning voor 2022-2026 delen. De komende jaren wordt er gewerkt aan het omzetten van de richtlijnen in modules en het herzien van richtlijnen.

Modulaire vormgeving JGZ Richtlijnen

Voor herziening, onderhoud en betere toegankelijkheid van richtlijnen worden de komende jaren bestaande en nieuwe richtlijnen in modules opgedeeld. Dat maakt het makkelijker onderdelen te updaten zonder de hele richtlijn te hoeven herzien. In opdracht van ZonMw ontwikkelde Miranda Langendam samen met richtlijnontwikkelaars, JGZ-professionals en overige eindgebruikers een werkwijze. Deze werkwijze zal gebruikt worden om de JGZ Richtlijnen uiteindelijk om te zetten in modules.

Bekijk het adviesrapport

Prioriteringsstudie

TNO heeft vervolgens in opdracht van ZonMw onderzocht welke richtlijnen de komende jaren herzien dan wel ontwikkeld moeten worden en met welke prioriteit. De studie heeft een totaaloverzicht opgeleverd waarbij de 35 JGZ Richtlijnen zijn opgedeeld in 231 modules. Er is een prioritering aangebracht onder de richtlijnen die aan herziening toe zijn. Tevens is een advies gegeven aan welke nieuwe richtlijnen er behoefte is door het veld en welke onderwerpen geschikt zijn voor een generieke module. Lees meer over de werkwijze op de site van ZonMW

Bekijk de prioriteringsstudie

Planning

Op basis van de prioriteringsstudie is een planning voor 2022 t/m 2026 gemaakt. ZonMw heeft de call voor het eerste cluster uitgezet en we verwachten uiterlijk mei 2023 te starten met het herzien en omzetten van de JGZ Richtlijnen ‘Excessief huilen’, ‘Opvoedondersteuning’,  ‘Zindelijkheid’ en ‘Slaap’. Deze planning komt niet volledig overeen met de aanbevelingen in de prioriteringsstudie maar is zo ingericht dat we zo efficiënt mogelijk aan de slag kunnen met de herziening van de richtlijnen.

Bekijk de programmaplanning

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.