Blog 15 december 2023

Ontspannen & verbinden met Shantala Babymassage

In het kader van de opleiding M+G profiel JGZ 1e fase heb ik stage gelopen bij TNO, waarbij ik in contact ben gekomen met het effectiviteitsonderzoek naar Shantala Babymassage. Deze interventie bestaat uit drie huisbezoeken van een jeugdverpleegkundige waarin de ouder leert de baby te masseren en opvoedadviezen krijgt. Gedurende mijn stage ben ik enorm enthousiast geworden nadat ik bij een babymassagetraining aanwezig mocht zijn en een huisbezoek heb bijgewoond. Ik mocht met eigen ogen zien wat voor effect het had!

Training Shantala Babymassage

Tijdens mijn stage bij TNO heb ik het geluk gehad dat ik één van de twee in-company trainingsdagen ‘Shantala Babymassage voor jeugdverpleegkundigen’ heb mogen volgen, verzorgd door Dreumeland. Het was een inspirerende dag waarbij verdiepende kennis werd afgewisseld met het zelf oefenen op een pop. Doordat de training specifiek is afgestemd op deze interventie binnen de JGZ was er ook veel ruimte voor de praktijk. Casuïstiek met uitdagingen in de uitvoering werden stapsgewijs afgegaan waarbij diverse handvatten werden besproken. De docent die deze interventie zelf al meer dan 15 jaar toepast, kon vele praktijkervaringen met ons delen. Haar passie voor deze laagdrempelige ondersteunende interventie spatte er vanaf. Gedurende de dag nam mijn interesse in Shantala Babymassage verder toe en samen met mij ook bij de jeugdverpleegkundigen. Binnenkort zullen zij de tweede trainingsdag volgen en in de toekomst deze interventie uitvoeren binnen hun JGZ organisatie.

Een traditionele kunst

Shantala Babymassage is een vorm van totale lichaamsmassage die afkomstig is uit India en naar Europa mee is genomen in de jaren ’70 door de Franse vrouwenarts Frédérick Leboyer. In zijn boek ‘Shantala Babymassage, een traditionele kunst’ beschrijft hij huidcontact als een van de belangrijkste basisbehoefte van een pasgeboren baby. ‘It is through our hands that we speak to the child. That we communicate. Touch is the child’s first language, understanding comes long after feeling’.

Ondersteuning aan huis

Onlangs heb ik zelf mogen aanschouwen wat het effect van Shantala Babymassage is op zowel een baby als de ouders. Tijdens een huisbezoek van een jeugdverpleegkundige zag ik de verschillende massagetechnieken zoals die voorbij kwamen in de training nu in praktijk toegepast. Bij aanvang waren zowel de baby als de moeder onrustig na een hectische ochtend, maar gedurende de massage zag ik beide meer en meer ontspannen. Het werd stil in de woonkamer. De rust was voelbaar, niet alleen voor mij maar ook de huiskat bleef muisstil in de hoek van de kamer zitten en geïnteresseerd toekijken. Het was fascinerend om te zien hoeveel een rustige zachte aanraking kan doen met een baby en een ouder. Het was oprecht een magisch moment voor mij als toeschouwer toen de baby na de massage intens oogcontact had met de moeder om vervolgens in een diepe slaap te vallen.

Na deze positieve praktijkervaringen heb ik zelf ook de babymassage toegepast bij mijn eigen dochtertje van 9 maanden. De rust van het moment en de ontspanning die wij beide ervoeren was heel bijzonder. Prachtig om op deze manier contact met haar te maken.

Interventie binnen JGZ

Volgend jaar zullen de resultaten van het evaluatieonderzoek gepubliceerd worden. Van harte hoop ik dat daarmee deze interventie van ontspanning en verbinding in de toekomst bij alle GGD-organisaties in Nederland zal worden aangeboden als laagdrempelige interventie in de cruciale 1e 1000 dagen.

Ben jij ook enthousiast geworden over deze interventie die wij als JGZ kunnen toepassen? Zie het nieuwsbericht voor meer informatie.

Over de auteur

Rozanne Lakenman

AIOS Maatschappij en Gezondheid 1e fase

Rozanne Lakenman is AIOS Jeugdgezondheidszorg en volgt MG Stage bij TNO Leiden bij het Blije Baby Onderzoek.

Lees meer over Rozanne Lakenman E-mailen

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.