Nieuws 6 juni 2019

NCJ-brainstormsessie levert concrete handvatten voor professionals | ‘Early Life Stress verdient plek in spreekkamer’

Vrijdag 10 mei jl. kwamen 14 deskundigen uit verschillende disciplines samen om het gesprek te voeren over een gezamenlijke effectieve aanpak van Early Life Stress. De bevlogen en betrokken deskundigen, onder wie kinderartsen, psychologen, (ortho)pedagogen en hoogleraren zetten hun kennis en denkkracht in om mee te denken welke rol de JGZ hierin kan pakken. De bijeenkomst was een vervolg op de publicatie van een literatuurstudie door het NCJ en de Universiteit Maastricht onder de titel ‘Stress bij kinderen: hoe houden we het gezond?’

Vragen die centraal stonden waren: Welke kennis is er of mist er over (chronische) stress bij kinderen? Welke instrumenten zijn er (voor de jeugdgezondheidszorg) om chronische stress te voorkomen of hanteerbaar te maken? En hoe kunnen we effectief samenwerken?

Lees meer over de aanwezige deskundigen bij de partnerbijeenkomst >

Ben je geïnteresseerd in tips om Early Life Stress te lijf te gaan?

Lees het volledige verslag >

JGZ Preventieagenda

Early Life Stress heeft een sterke link met de JGZ Preventieagenda. Om de gezondheid en ontwikkelingskansen van alle kinderen te bevorderen, is een landelijke, sectorbrede agenda ontwikkeld: de JGZ Preventieagenda. Via de JGZ hoofdthema’s hechting, ouderschap, weerbaarheid en gezondheid zetten wij in op maatschappelijke uitdagingen die een bedreiging kunnen zijn voor de gezonde en veilige ontwikkeling van kinderen. Zoals Kindermishandeling, Schoolverzuim en Armoede. Door te investeren in slimme samenwerking, waardevol vakmanschap en impactvolle praktijk werken we aan de beste JGZ voor elk kind.

Vragen, meedenken of meer informatie?

Heb je vragen of wil je meer informatie over (uitkomsten) van deze bijeenkomst met deskundigen over Early Life Stress? Neem contact op met Ellen-Joan Wessels via earlylifestress@ncj.nl. Ook als je mee wilt denken of goede voorbeelden wilt delen vanuit jouw JGZ-praktijk horen we graag van je. Voor ons themadossier Early Life Stress wordt gewerkt aan het beschikbaar stellen van een inspiratiepagina waar we meer inzicht willen bieden in instrumenten, interventies en inspiratie waarmee we bekend zijn.

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.