Nieuws 14 juli 2020

Minister en Gezondheidsraad aan de slag met beweegadvies voor 0-4 jarigen

De gezondheidsraad heeft donderdag 25 juni de commissie ‘Beweegadvies 0-4 jaren’ officieel geïnstalleerd. Dit na aanleiding van een eerdere gezamenlijke oproep van toenmalig minister Bruins namens het Kenniscentrum Sport en Bewegen en 27 andere organisaties (onder wie het NCJ) om een beweegadvies voor 0-4 jarigen te ontwikkelen. De Gezondheidsraad heeft de adviesvraag met interesse opgepakt en nu officieel de commissie ‘Beweegadvies 0-4 jarigen’ geïnstalleerd. Hier zijn we enorm blij mee!

Er is behoefte aan een advies, ook voor deze jonge doelgroep. Zowel bij ouders van deze kinderen als bij professionals die ouders hier graag goed in adviseren. En hoewel er nog geen hard onderzoek is, is er wel veel praktijk ervaring, onderzoek en kennis van experts op dit gebied. 

Lees meer over de commissie ‘Beweegadvies 0-4 jarigen’>

Delen visie op beweegadvies
Als onderdeel van het adviestraject vindt vrijdag 18 september een hoorzitting plaats waarin alle partijen die de oproep hebben ondertekend worden uitgenodigd om hun visie op het beweegadvies te delen met de commissie. Om inzicht te krijgen in:

  • Waar komt de behoefte voor een beweegadvies voor 0-4 jarigen vandaan?
  • Hoe zou het beweegadvies voor 0-4 jarigen worden gebruikt?
  • Wat willen de partijen meegeven aan de commissie Beweegadvies 0-4 jarigen?

Het belang van bewegen
Voldoende en afwisselend spelenderwijs bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Kinderen leren hierdoor niet alleen beter hun eigen lijf en de mogelijkheden hiervan kennen, hoe het voelt om te bewegen, maar ook wat de effecten zijn van samen bewegen. Leren hoe je daarin samen kan werken, je eigen grenzen kunt ontdekken en wat je leuk vindt. Meer weten over de effecten van spelenderwijs bewegen met de allerkleinsten

JGZ Preventieagenda en de pijler gezondheid
Bewegen is onderdeel van de vaardigheid ‘gezonde leefstijl’ binnen de pijler gezondheid. Investeren in gezondheidsvaardigheden vergroot niet alleen het vermogen om gezond te blijven. Het is ook een buffer voor een zo gezond en gelukkig mogelijk leven. Om kinderen op te kunnen laten groeien tot gezondheidsvaardige volwassenen is het belangrijk om hen in een vroeg stadium optimale gezondheidsvaardigheden aan te leren zodat zij een gezonde leefstijl kunnen ontwikkelen. De JGZ werkt hierin samen met diverse partners zoals Pharos of de Alliantie Gezondheidsvaardigheden.

‘Baby’s en peuters die veel bewegen zijn gezonder, herstellen sneller bij ziekte en zijn mentaal sterker dan jonge kinderen die dat niet doen. Dat gunnen we elk kind.’ – Ellen-Joan Wessels, NCJ-adviseur

Bekijk de pijler gezondheid >

Bekijk de JGZ Preventieagenda >

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.