Nieuws 3 november 2020

Mijlpaal voor Rookvrije Start

De taskforce Rookvrije Start heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Landelijk zijn nu 1000 lokale ambassadeurs actief bezig om een rookvrije start voor elk kind te realiseren. Met alle andere partijen werken de ambassadeurs samen aan het doel dat elk kind rookvrij kan opgroeien.

In 2015 ontstond het idee voor een landelijke taskforce tijdens een bijeenkomst over rookvrij opgroeien georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor zorgverleners uit verschillende beroepsgroepen. De verschillende vertegenwoordigers van beroepsverenigingen uit de geboorte- en jeugdgezondheidszorg en de landelijke partijen College Perinatale Zorg (CPZ), ZonMw, het ministerie van VWS en het Trimbos-instituut bundelen sindsdien hun krachten in de Taskforce Rookvrije Start. Samen spannen ze zich in om kennis, materialen en methodieken te ontwikkelen en implementeren. Samen met alle partijen en ambassadeurs wordt er samengewerkt aan het doel dat elk kind rookvrij kan opgroeien. 

1000 ambassadeurs

Landelijk werken nu 1000 ambassadeurs samen aan een rookvrije start voor ieder kind. Dit gebeurt op verschillende manieren. In de spreekkamer bij een paar met zwangerschapswens, tijdens de zwangerschapscontroles, bij de kersverse ouders thuis, op het consultatiebureau, aan de telefoon of in de huisartsenpraktijk. Samen tijdens een vergadering van het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV), achter de computer om een e-learning te doen of om beleid uit te werken. 1000 ambassadeurs verspreid over het hele land zetten zich in om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken en rookvrij te blijven.

Over de Taskforce Rookvrije Start

De Taskforce Rookvrije Start bestaat uit vertegenwoordigers van alle professionals die te maken hebben met rokende (aanstaande) ouders. Het gaat om kinderartsen, gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen, huisartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en stoppen-met-roken-coaches. Vanuit de JGZ zijn de beroepsverenigingen AJN en V&VN aangesloten.

Bekijk ook:

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.