Nieuws 3 mei 2018

Landelijke commentaarronde JGZ-richtlijnen Extremiteiten en Ondergewicht van start

Wij nodigen je uit om op de conceptversies van de JGZ-richtlijnen ‘Ondergewicht’ en
‘Extremiteiten’ te reageren. Feedback tijdens de ontwikkelfase is onmisbaar om de richtlijnen steeds beter aan te laten sluiten op de behoeften van de praktijk. Reageren kan tot dinsdag 3 juli 2018.

De JGZ-richtlijn Extremiteiten behandelt de onderwerpen: tenenloop, toeing-in, hypermobiliteit, polydactylie, syndactylie, camptodactylie, triggerfinger, O-en X-benen, beenlengteverschil, klompvoet, hakvoet, metatarsus adductus, metatarsus primus varus, krulteen, platvoeten, coxitis fugax, epifysiolysis capitis femoris, ziekte van Perthes, Osgood Schlatter, ziekte van Sever en groeipijn. In de richtlijn wordt per onderwerp de achtergrond van de aandoening, lichamelijk onderzoek, alarmsignalen, adviezen en de verwijscriteria behandeld.

De JGZ-richtlijn Ondergewicht behandelt de onderwerpen: het normale gewichtsverloop bij jeugdigen, monitoren van het gewicht en het signaleren van ondergewicht door de JGZ, verwijscriteria voor kinderen en jeugdigen met een laag ondergewicht en/of een afbuigende gewichtscurve en de advisering en begeleiding bij ondergewicht.

Deze richtlijnen worden ontwikkeld in opdracht en met financiering van ZonMw. De conceptversies voor de praktijktest en de landelijke commentaarronde zijn beoordeeld door de Richtlijnadviescommissie van het NCJ.

Jouw mening telt!

Momenteel worden de nieuwe richtlijnen in de praktijk getest. Nu start ook een schriftelijke commentaarronde. De richtlijnontwikkelaar is vooral benieuwd naar:

  • Is de richtlijntekst voldoende concreet?
  • Is de richtlijn praktisch uitvoerbaar?
  • Staan er onjuistheden in de tekst?

Je kan de richtlijnen webbased bekijken op de richtlijnenwebsite van het NCJ, onder het kopje ‘richtlijnen in testfase’. Omdat het conceptrichtlijnen betreffen heb je daarvoor een inlogcode nodig, vraag deze op bij renate.vanzoonen@tno.nl. Je ontvangt dan ook een tabel om je commentaar in te plaatsen. De werkgroep bundelt de ontvangen commentaren en verwerkt deze in definitieve versies van de richtlijnen.

We verzoeken je opmerkingen op de concept richtlijntekst in de commentaartabel vóór 3 juli 2018 per e-mail te sturen naar Renate van Zoonen: renate.vanzoonen@tno.nl.

Hartelijk dank voor je bijdrage!

Bekijk ook:

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.