Nieuws 1 mei 2018

Kinderen en stress: opgroeien in een maatschappij met heel veel prikkels

Famme.nl plaatste vorige week een artikel waarin NCJ adjunct-directeur Frans Pijpers vertelt over stress bij kinderen. Hij en professor Frans Feron van de Universiteit van Maastricht doen onderzoek naar stress en burn-outs bij kinderen (Early Life Stress) en willen het probleem onder de aandacht brengen. Er wordt met deze studie voor het eerst aandacht besteed aan de eerste duizend dagen van het leven.

Stress bij kinderen

‘Kinderen en jongeren ervaren in deze generatie vooral stress door de overvloed aan informatie’, vertelt Frans. ‘Op jonge leeftijd hebben ze al een mobiel en toegang tot internet en willen ze niets liever dan bijblijven. Ze moeten hetzelfde YouTube-filmpje bekijken dat hun vriendjes hebben gezien en zijn constant bezig op digitale media. Hierdoor ontstaat een soort prestatiedruk: kinderen moeten constant bijblijven, op platforms waar ongeveer iedere minuut wel weer iets nieuws op wordt geplaatst.’ Ze moeten dus niet meer alleen buiten spelen en kind zijn, maar bijhouden wat er allemaal op internet gebeurt, zelf een perfect social media account bijhouden én aan een bepaald ideaalplaatje voldoen.

‘Daarnaast gaan de veranderingen ontzettend snel: de ene week is dit in de mode en een week later moet je alweer iets anders bekeken hebben. Vijf of tien jaar geleden – of in de vorige eeuw, toen al helemaal – ging dat én veel langzamer én waren er simpelweg minder prikkels.’

Lees het volledige artikel op Famme.nl >

Onderzoek naar Early Life Stress (ELS)

Adjunct-directeur Frans Pijpers van het NCJ is in samenwerking met de Universiteit van Maastricht zelf onderzoek gestart naar stress bij kinderen. Er is in Nederland wel wat onderzoek gedaan naar stress bij kinderen, maar de biologische invalshoek wordt weinig meegenomen. Dit terwijl in Amerikaans onderzoek blijkt dat er een verklaringsmodel kan zijn over hoe stressoren zich vertalen naar ziekte en ongezondheid. Daarnaast lijkt ELS een aangrijpingspunt voor de JGZ Preventieagenda.

Lees meer over onderzoek naar Early Life Stress in ons nieuwsbericht

Meer informatie

Voor vragen over stress bij kinderen of Early Life Stress (ELS) kun je contact opnemen met Frans Pijpers via fpijpers@ncj.nl.

Bekijk ook:

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.