Nieuws 18 januari 2022

Nieuwe lessenseries ‘Je Brein de Baas?!’

In het kader van het herstelpakket coronagelden van VWS is het lesprogramma Je Brein de Baas dat we in het voorjaar samen met GGD RU van 2021 presenteerden verder doorontwikkeld. Vanaf de zomer wordt gewerkt aan twee lespakketten waarin een veelheid aan thema’s aan bod komen.

Bekijk het lesmateriaal > 

Projectupdate

Vanaf de zomer zijn verschillende werkgroepen bezig met de ontwikkeling van nieuwe lespakketten. Zo is er een werkgroep bezig met Je Brein de Baas – Leren en een werkgroep met Je Brein de Baas – Ik en de ander. De werkgroepen worden geleid door een projectgroep waarvan Liesbeth Meuwissen, bekend van Je Brein de Baas – Stress de projectleider is. Alle werkgroepen werken in een samenstelling van jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en gezondheidsbevorderaars aan de keuze van thema’s, de invulling van werkopdrachten en het afstemmen met de klankbordgroepen van docenten en leerlingen. Regelmatig vindt afstemming plaats met een expertgroep. Inmiddels is ook de laatste werkgroep gestart die het oudermateriaal bij de lespakketten vormgeeft.

Onderzoek 

Het lesmateriaal van Je Brein de Baas – Stress (het eerste lespakket) wordt op dit moment onderworpen aan een eerste procesevaluatie om te zorgen voor een goede beschrijving van het pakket. Daarmee past het lespakket ook bij het aanbod binnen de Gezonde School. Het lesmateriaal heeft de aandacht gewekt van onderzoekers die hun medewerking willen geven aan de wetenschappelijke onderbouwing van het lesmateriaal. In de ontwikkeling wordt hier al op voorgesorteerd met de inzet van de expertgroep, de klankbordgroepen en de werkwijze in de totstandkoming van de lespakketten.

Wat is het? 

Je Brein de Baas is een serie lespakketten waarmee alle jongeren op het voortgezet onderwijs psychoeducatie krijgen in thema’s die met hun mentale gezondheid te maken hebben. Het eerste, overkoepelende thema is Stress en is sinds april 2021 al (gratis) te downloaden door alle scholen voor voortgezet onderwijs. De twee te ontwikkelen lespakketten gelden als een uitbreiding van het eerste programma en kunnen in willekeurige volgorde kunnen worden ingezet. Elk lespakket bestaat uit vier korte (psycho)educatieve films met verwerkingsopdrachten voor de klas. Elk lespakket vraagt ongeveer twee mentoruren in de uitvoering. In totaal is er dus voor zes mentoruren lesmateriaal ontwikkeld. Bij het lespakket komt ook informatiemateriaal voor ouders (op schrift en een film) en zijn handleidingen en instructie beschikbaar.

Save the date webinar 11 februari 2022 (in de middag)

Op 11 februari 2022 worden in een webinar de nieuwe lespakketten gelanceerd. Je kunt je daarvoor nu al aanmelden en krijgt een update over de precieze tijdstippen en verdere gegevens om deel te nemen aan het webinar. Nodig ook je samenwerkingspartners uit om deel te nemen aan dit webinar.

Aanmelden voor het webinar > 

Meer weten? Mail het projectteam van Je Brein de Baas.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.