Nieuws 8 mei 2019

Integrale Vroeghulp veelal nog witte vlek

‘Waarom wisten we niet eerder van Integrale Vroeghulp?’ Die vraag vat in feite de conclusie samen van een onderzoek onder ouders hoe zij terugkijken op de verleende zorg. “Men had allemaal graag eerder hiermee in aanraking willen komen”, vertelt Jantine Moen. Onlangs rondde zij met begeleiding van het NCJ en het NJi aan de Universiteit Utrecht een onderzoek af naar ervaringen van ouders met vroeghulp. Vakblad VROEG interviewde Jantine Moen over haar bevindingen. Het artikel verscheen in editie 1-2019 van Vakblad VROEG.

Ouders van kinderen met meervoudige ontwikkelings- of gedragsproblemen kloppen vaak op menige zorgdeur voordat er een diagnose volgt. Integrale Vroeghulp wil dit zoveel mogelijk voorkomen, zodat de juiste hulp eerder en gerichter kan worden ingezet. Doel is goede vroegsignalering – bij voorkeur vóór het tweede levensjaar en anders zo snel mogelijk daarna – gekoppeld aan een integraal zorgtraject. “In het kader van mijn onderzoek heb ik elf ouders geïnterviewd over hun ervaringen met deze wijze van vroeghulp. Opvallend was hoe positief zij hierover waren. Met name de aspecten vroegsignalering, ouderbetrokkenheid, trajectbegeleiding worden gewaardeerd.

Lees het volledige artikel uit Vakblad VROEG ‘Integrale Vroeghulp veelal nog witte vlek’ >

Lees het volledige onderzoek van Jantine Moen >

Infosheet ‘Ouders en Integrale Vroeghulp’

Van het onderzoek van Jantine Moen ‘Ouders tijdig en integraal geholpen’ werd een infosheet gemaakt over de ervaringen van ouders met Integrale Vroeghulp en een samenvatting van de belangrijkste onderzoeksresultaten. Bekijk het infosheet 

Bekijk meer infosheets over Integrale Vroeghulp >

Deel best practices

Vanuit de landelijke coördinatie van Vroeghulp zijn wij op zoek naar ervaringen en inspirerende praktijkvoorbeelden van professionals, gemeenten én ouders met Integrale Vroeghulp. Bijvoorbeeld: hoe was jouw eerste contact met Vroeghulp professionals binnen het zorgtraject? Hoe heb je de zorg als ouder ervaren? Of hoe zorgen jij als professional binnen de keten voor een goede samenwerking? Deel jouw voorbeelden, verhalen en inspiratie door te mailen naar Lieke van der Meulen (Vroeghulp adviseur) via lvandermeulen@ncj.nl. Ook voor vragen kun je bij haar terecht.

Bestellen los exemplaar Vakblad VROEG

Een los exemplaar van de herfsteditie van Vakblad Vroeg is te bestellen door een mail te sturen naar vroeg@dgcommunicatie.nl (€ 10,00, incl. porto). De prijs voor een abonnement is € 25,00 (Ned.) of € 30,00 (België), zie het aanmeldformulier op de website van Vakblad Vroeg.

Vragen en informatie

De landelijke coördinatie van Integrale Vroeghulp ligt bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Wil je weten hoe de Expertise Jonge Kind (Integrale Vroeghulp) in jouw regio is georganiseerd of Integrale Vroeghulp zelf vormgeven? Neem dan contact op met de landelijke Integrale Vroeghulp adviseurs Jitty Runia (06 364 180 17 | jrunia@ncj.nl) of Lieke van der Meulen (06 131 364 99 | lvandermeulen@ncj.nl).

Bekijk ook:

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.