Nieuws 26 november 2020

I-JGZ: Geïntegreerde en gepersonaliseerde e-health voor een gezonde jeugd

De jeugdgezondheidszorg (JGZ) is in transitie om de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg op peil te houden. Ook in uitdagende periodes zoals nu tijdens de corona crisis. Primaire inzet is het versterken van de mogelijkheden, de betrokkenheid en het probleemoplossend vermogen van gezinnen. Dit wordt mede bereikt door verdere flexibilisering van de JGZ. Geïntegreerde en gepersonaliseerde eHealth kan een belangrijke rol spelen in deze transitie. Deze week staan we met het JGZ E-innovatiespel stil bij verschillende relevante thema’s en eHealth diensten uit het programma I-JGZ.

Digitalisering JGZ

Digitale gesprekstools, zoals DIGIZ en de SamenStarten App, helpen om de zorgbehoeften van ouders en jeugdigen efficiënter scherp te krijgen en zorg op maat te leveren. DIY Van Wiechen en ouder-e-coaching bieden mogelijkheden om ouders te versterken en de regie op de zorgverlening te vergroten. Dit wordt ook wel ‘ouder empowerment’ genoemd. Tenslotte dragen eHealth diensten bij aan het vakmanschap van de professional. Het gebruik van een digitaal dossier met beslissingsondersteuning via ‘slimme richtlijnen’ kan professionals helpen kwaliteit en efficiëntie van de zorg te verhogen.

Tot op heden zijn eHealth diensten in de JGZ echter versnipperd. Data zijn moeilijk uitwisselbaar. En functionaliteiten overlappen. Zo zijn er zeven (concurrerende) dataleveranciers van digitale dossiers en tal van verschillende apps en portalen, die vergelijkbare mogelijkheden bieden. Door het lokale karakter van de JGZ trekken organisaties bovendien hun eigen plan ten aanzien van de ICT-infrastructuur. Ook worden veel eHealthdiensten als gebruiksonvriendelijk ervaren door een gebrek aan personalisatie, en sluiten ze niet altijd aan bij werkprocessen binnen de JGZ.

I-JGZ: Geïntegreerd en gepersonaliseerd

Het is daarom belangrijk bestaande eHealthdiensten in de JGZ beter te integreren en daarmee personalisatie te verhogen (“Ik als gebruiker centraal”). Zo wordt bijgedragen aan ouders empowerment door een flexibele JGZ.
Dat is het doel van I-JGZ, een programma van TNO en NCJ samen met de praktijk (o.a. GGD HM, VGGM, JGZ ZHW, CJG Rijnmond, GGD Fryslân), leveranciers (o.a. Gino, Topicus, EagleScience), brancheverenigingen (ActiZ en GGD GHOR), kennispartners (o.a. Pharos, Opvoeden.nl) en natuurlijk ouders. In dit I-JGZ programma zijn verscheidene veelbelovende eHealth diensten opgenomen.

De volgende eHealth diensten in het kader van I-JGZ komen deze week van het JGZ E-innovatiespel aan bod:

  • Do it yourself (DIY) Van Wiechen: filmpjes en oefeningen om de ouder te betrekken bij het ontwikkelingsonderzoek;
  • GroeiGids app: ouder-app voor het volgen van groei en ontwikkeling en laagdrempelige voorlichting;
  • Slimme richtlijnmodule: een data-gedreven beslissingsondersteunend systeem voor JGZ professionals. Het SRM mechanisme wordt ook ingezet voor advies op maat aan ouders via oudermodules, zoals GroeiGids app en Online zorgplan.
  • Online zorgplan met advies op-maat: portaal voor professionals en ouders om groei te volgen, advies op-maat te ontvangen en online in gesprek te gaan.

In de toekomst zullen in het JGZ E-innovatiespel ook vragen langskomen over andere eHealth diensten in het kader van I-JGZ, zoals de DIGIZ. En vragen over relevante onderwerpen, zoals gebruik van data DD JGZ voor onderzoek, flexibilisering, privacy en veiligheid.

Meer weten over I-JGZ? Lees verder over het I-JGZ programma en onderzoek via de website van TNO en ZonMW.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.