Nieuws 30 november 2018

Eerste bijeenkomst JGZ Aandachtsfunctionarissen Armoede

Op 12 november jl. was de eerste bijeenkomst voor JGZ Aandachtsfunctionarissen Armoede. De bijeenkomst is één van de onderdelen in het Actieplan Aanpak van Armoede.

Karin Boode opende als projectleider de bijeenkomst met een toelichting op het proces rondom Actieplan Aanpak van Armoede en de landelijke Alliantie die samen met Alles is Gezondheid en the Missing Chapter Foundation wordt voorbereid. Vervolgens gaf Frans Pijpers een presentatie over Early Life Stress en de relatie daarvan met armoede. Hij ging in op chronische stress voor ouder en kind en hoe dit de hersenontwikkeling negatief kan beïnvloeden. Janne Kuijpers van de gemeente Utrecht vertelde wat het traject met Consulting Kids had opgeleverd. Kinderen hebben meegedacht en adviezen gegeven over hoe het praten over financiële problemen en de gevolgen daarvan in spreekkamers de normaalste zaak van de wereld wordt. Zo gaven zij aan: praat er ‘gewoon’ over; maak het makkelijk/leuk om hierover te beginnen (via draaien aan rad van fortuin, door de inrichting van de ruimte, via spel/robot etc.). En: zorg voor verbindingen tussen gezinnen in armoede, zodat kinderen weten dat zij niet de enige zijn.

Bekijk het actieplan ‘Aanpak Armoede’ >

Bekijk het themadossier Early Life Stress >

Bekijk de presentatie van Janne Kuijpers >

Na de pauze gingen de aandachtsfunctionarissen actief aan de slag met wat nodig is om de gewenste resultaten (zoals benoemd in het actieplan) te realiseren. Tijd werd als belangrijke factor genoemd. Tijd om het intern en extern goed op te kunnen pakken. Ook deskundigheidsbevordering en het leren van elkaars ervaringen en goede voorbeelden kwamen naar voren evenals samenwerking met lokale partners. Het helpt enorm als het thema Armoede hoge prioriteit heeft bij het management en speerpunt is binnen het beleid.

Afgesproken is om in 2019 – als startjaar – meerdere keren bijeen te komen, om elkaar beter te leren kennen en kennis te kunnen delen. Deze bijeenkomsten worden gekoppeld worden aan de momenten waarop het JGZ Kennisnetwerk plaatsvindt (11 februari, 27 mei en 7 oktober 2019).

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.