Nieuws 8 april 2020

DIY Van Wiechenfilmpjes voor ouders

TNO heeft vroegtijdig een do it yourself vragenlijst met video’s voor de JGZ beschikbaar gesteld, zodat ouders voorafgaand aan een consult zelf kunnen kijken naar de ontwikkeling van het kind. De vragenlijst mag alleen naar ouders gestuurd worden als daar een gesprek op volgt, waarin de video’s en ervaringen van de ouders besproken worden.

Met de DIY Van Wiechenfilmpjes kunnen ouders, voorafgaand aan het gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige, zelf naar de ontwikkeling van hun kind kijken. Vervolgens wordt tijdens het gesprek samen stilgestaan bij de ontwikkelingskenmerken, waarbij ouders ook hun vragen of twijfels kunnen bespreken. Zo kunnen we – ook in coronatijd – de ontwikkeling van kinderen samen met ouders blijven monitoren. De filmpjes staan op de website van TNO, waarvoor een link beschikbaar komt. Ouders worden automatisch naar de filmpjes geleid die het beste passen bij de leeftijd van hun kind. Na het invullen van de vragenlijst over het Van Wiechenonderzoek wordt ouders ook gevraagd naar hun ervaringen met de filmpjes zodat TNO daar onderzoek naar kan doen.

Na het invullen van de vragenlijst over het Van Wiechenonderzoek wordt ouders ook gevraagd naar hun ervaringen met de video’s. Over de wijze van notatie in het digitaal dossier wordt momenteel nagedacht. Zodra hier meer over bekend is zullen wij dat delen.

De filmpjes en oefeningen zijn bedoeld om de ouder te betrekken bij het ontwikkelingsonderzoek. Het vervangt niet het Van Wiechenonderzoek door de professional.

De landelijke Van Wiechen Instructeurs hebben op verzoek van het NCJ een suggestie voor de notatie in het DD JGZ gegeven en zij hebben een voorbeeldbrief opgesteld voor de JGZ.

Met vragen of opmerkingen kun je terecht bij TNO: diy@tno.nl

De link naar de vragenlijst en de filmpjes is alleen beschikbaar voor de JGZ, na inloggen op de site van het Van Wiechen Ontwikkelingsonderzoek.

 

Vragen? Stel ze aan

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Yvonne Vanneste

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.