Nieuws 24 mei 2022

De Week van de Jonge Mantelzorger 2022

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland groeit op terwijl ze zich zorgen maken over een naaste. Zij zorgen bijvoorbeeld voor iemand met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ouders, een broer of zus. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger.

Veel jonge mantelzorgers zijn zich niet bewust van de impact van de zorgsituatie op hun persoonlijke leven; het zorgen voor een ander beschouwen ze als normaal en vanzelfsprekend. Het kan daarentegen ook mentaal belastend zijn. Jonge mantelzorgers dragen bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden en maken zich meer zorgen dan leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis (bron). Daarbij heeft de coronacrisis ook merkbaar impact gehad op kinderen, jongeren en gezinnen (bron).

Gevolgen van de zorgsituatie
Het is daarom goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kan iemand zich nog wel goed genoeg concentreren op school als een zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet de jonge mantelzorger soms afspraken met vrienden afzeggen omdat zijn of haar moeder niet alleen thuis kan zijn?

Bewustwordingscampagne ‘Niet te Missen’
Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger wordt via de landelijke bewustwordingscampagne ‘Niet te Missen’ aandacht gevraagd voor jonge mantelzorgers. De campagne laat via video’s, posters, portretten en verhalen zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren. Gemeenten en organisaties kunnen het campagnemateriaal gratis downloaden op de website van de Week van de Jonge Mantelzorger. Zowel online als in de echte wereld moet het niet te missen zijn. Met als doel meer bewustwording, herkenning en erkenning.

Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg
De Week van de Jonge Mantelzorgers is een initiatief van de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg, waar het NCJ kernpartner van is. Op basis van onze expertise en kennis leveren we een actieve bijdrage aan de realisatie van deze nationale bewustwordingscampagne. Niet te missen is uiteraard in samenwerking met jonge mantelzorgers tot stand gekomen. Niets over hen, zonder hen!

Bekijk ook:

  • Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de ‘Niet te Missen-campagne’ op de website.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.