Nieuws 30 november 2020

Convenant Erkenning van Interventies 2020-2025

Het Samenwerkingsverband Erkenning van Interventies gaat met frisse moed de toekomst tegemoet. De zeven betrokken kennisinstituten tekenden begin oktober een nieuw convenant voor de komende vijf jaar.

Een erkende interventie voldoet aan criteria voor succesvol en effectief werken aan het bevorderen van gezondheid en/of het voorkomen van ziekte. Het Nederlands Jeugdinstituut, het Trimbos-Instituut, Movisie, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Vilans, het RIVM en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid hebben een gezamenlijk erkenningstraject ingesteld. Voor ieder domein is er een deelcommissie met deskundigen uit wetenschap en praktijk. Zo ook voor de jeugdgezondheidszorg. De erkenningscommissie stelt de kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit van een interventie vast in een onafhankelijk erkenningstraject waarin alle interventies volgens dezelfde maatstaven worden beoordeeld. Alleen erkende interventies worden opgenomen in de betreffende kennisbank.

Benieuwd welke erkende interventies er voor de JGZ zijn? Bekijk ze in onze JGZ Interventiebibliotheek.

Verder op de ingeslagen weg

Het erkenningstraject bestaat inmiddels al 13 jaar. In die periode is er veel gebeurd. Wat in 2007 begon als een initiatief van drie kennisinstituten groeide uit tot een samenwerkingsverband van zeven organisaties met elk hun eigen kennisbank, waarin vandaag de dag zo’n 120 erkende interventies zijn terug te vinden. Het doel van het samenwerkingsverband: landelijk overzicht van erkende interventies en een eenduidige beoordeling van kwaliteit, effectiviteit en uitvoerbaarheid staat nog steeds overeind. Reden genoeg om de samenwerking voort te zetten en dit te bekrachtigen tijdens een feestelijke bijeenkomst op 7 oktober jl.

Op de bijeenkomst waren pakweg zestig leden van de verschillende deelcommissies aanwezig. Zij wisselden online van gedachten over de waarde van de erkende interventies en het erkenningstraject. Zij kwamen met een schat aan toekomstgerichte adviezen die zullen helpen om het erkenningstraject klaar te maken voor de volgende dertien jaar.

Lees hier het verslag van 7 oktober >

Mogelijkheden

Wil jij ook erkenning voor een interventie? Lees hier wat de mogelijkheden zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.