Nieuws 16 oktober 2015

Building Blocks

Op 14 Oktober 2015 zijn de onderzoeksresultaten van de ‘Building Blocks’ (FNP) RCT (Randomized Control Trial) gepubliceerd in The Lancet. ‘Building Blocks’ is een interventie in Engeland die lijkt op VoorZorg. Beide zijn gebaseerd op het Nurse-Family Programma (NFP) van David Olds in Amerika, maar ‘Building Blocks’ richt zich op een veel bredere doelgroep.

In tegenstelling tot de studies in Amerika naar NFP en in Nederland naar VoorZorg vinden Robling et al. geen effecten van het Engelse FNP bij vergelijking met de Engelse care-as-usual. De studie is wetenschappelijk goed uitgevoerd en nu is de vraag hoe deze resultaten te interpreteren en wat kunnen wij leren van dit onderzoek.

Het Engelse en het Nederlandse gezondheidszorgsysteem zijn niet vergelijkbaar. Daarnaast wordt VoorZorg en het Amerikaanse NFP alleen ingezet voor jonge zwangere vrouwen met een stapeling van risicofactoren. Het Engelse FNP wordt ingezet bij alle zwangere tienermeisjes. Mogelijk bereikt de reguliere zorg in Engeland deze tienerzwangerschappen adequaat en is er weinig meerwaarde van FNP, terwijl VoorZorg een echte aanvulling op de bestaande zorg is. Bovendien vindt Robling wel effecten bij een subgroep in zijn onderzoekspopulatie, bij de zwangere meisjes die in een problematische situatie verkeren en dus een op-een-stapeling van problemen hebben.

We kunnen van de FNP trial leren dat interventies niet zonder meer in een ander zorgstelsel of voor een andere doelgroep overgenomen kunnen worden. Interventies moeten steeds aangepast worden aan de nationale setting waarin zij toegepast worden, bij de risicofactoren in de doelgroep aansluiten en de werkzame elementen optimaal inzetten. Vervolgens moet onderzocht worden of de beoogde effecten ook gehaald worden. Dat is in VoorZorg gedaan. VoorZorg is aangepast aan het Nederlandse gezondheidszorgsysteem, heeft extra aandacht voor het verminderen van roken, het terugdringen van huiselijk geweld en het geven van borstvoeding en laat dan ook positieve resultaten zien.

We voegen het artikel van Robling, en het commentaar van Olds bij. Wij ondersteunen ook de oproep van Olds om inzichten van studies te integreren in de ontwikkeling van interventies en het design van nieuwe studies.

Links: Artikel, reactie NFP internationalcommentaar prof. dr. David Olds 

 

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.