Nieuws 27 februari 2023

Belangrijke wetswijziging met betrekking tot gezag

Op 1 januari 2023 is er een wetswijziging ingegaan met betrekking tot het gezag. Ongehuwde en niet-geregistreerde partners krijgen automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag met de moeder als zij het kind erkennen. Het gezag hoeft dus niet meer aangevraagd te worden bij de rechtbank. Dit geldt alleen voor kinderen die vanaf 1 januari 2023 erkend en geboren zijn.

Tot 1 januari 2023 kreeg een vader automatisch het gezag over zijn kind als hij met de moeder van het kind getrouwd was of geregistreerd partnerschap had. Hetzelfde gold als de moeder getrouwd was of geregistreerd partnerschap had met een andere vrouw waarbij de vader het kind niet erkend had. In alle andere situaties moest het gezag aangevraagd worden bij de rechtbank nadat iemand het kind erkend had.

Vanaf 1 januari 2023 is er een wetswijziging ingegaan, waarbij erkenning voldoende is om het gezag te krijgen. Dit geldt alleen voor kinderen die erkend zijn vanaf 1 januari 2023. Als een kind erkent is voor 1 januari 2023, maar geboren wordt na 1 januari 2023 dan geldt deze wetswijziging niet en moet het gezag alsnog via de rechtbank worden aangevraagd. Ook voor kinderen die geboren zijn voor 1 januari 2023 geldt de oude regeling en moet het gezag worden aangevraagd bij de rechtbank. Tenzij de moeder getrouwd is of geregistreerd partnerschap heeft met de vader of een andere vrouw waarbij een vader het kind niet heeft erkend.

Bij de Rijksoverheid staat uitleg over de wetswijziging en wat dit betekent in verschillende situaties. De juridische toolkit wordt aangepast waarbij deze wetswijziging verwerkt wordt.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.