Webinar 1: (Groot)ouderschap en een gezonde leer- en leefomgeving

4 juni 2024 14:00 - 15:00 Online

Het thema van de Week voor Jeugdgezondheid is dit jaar ‘Ruimte voor preventie’. Hieromheen geven onze NCJ-adviseurs in deze week verschillende webinars die beeldbepalende onderwerpen belichten vanuit een unieke invalshoek. In het eerste webinar staan (groot) ouderschap en de invloed van de leer- en leefomgeving op de ontwikkeling van kinderen centraal.

Webinar 1: (Groot)ouderschap en een gezonde leer- en leefomgeving

Wil preventie impact hebben, dan moeten we meer rekening houden met de sociale en fysieke omgeving waarin gezinnen leven, wonen en werken. De JGZ speelt hierin als expert op alle drie niveaus van preventie (selectief- geïndiceerd en universeel) een belangrijke rol. Wat kun jij als JGZ-professional, pleitbezorger van kinderen, bijdragen aan het gezond opgroeien en opvoeden van de jeugd in zijn omgeving?

In het eerste webinar uit/van de reeks staan (groot) ouderschap en de invloed van de leer- en leefomgeving op de ontwikkeling van kinderen centraal. NCJ-adviseur Ellen-Joan Wessels neemt je mee naar hoe de omgeving van invloed is op onze gezondheid en gedrag. De leefomgeving als primaire omgeving waarin een kind opgroeit, maar ook de omgeving waarin we leren, naar de kinderopvang, school en (sportclubs) gaan. Ook professionals maken deel uit van de omgeving van gezinnen en kunnen het verschil maken en ouders ondersteunen bij het zo gezond mogelijk opgroeien.

NCJ-adviseur Nynke Steenbergen belicht een aantal aspecten die wezenlijk zijn bij die ondersteuning van ouders vanuit de ouderschapstheorie van Alice van der Pas. Tot slot daagt klinisch psychologe en gedragstherapeute Marilene de Zeeuw ons uit het woord normaal uit het woordenboek te halen en te beginnen bij de unieke ouder en baby tegenover ons.

Voor wie is dit webinar geschikt?

Dit webinar is interessant voor alle professionals werkzaam in de jeugdgezondheidszorg, kinderopvang, onderwijs en de geboortezorg. Deze kennis is breed inzetbaar voor alle professionals die werken met kinderen, jeugdigen en hun (groot) ouders en opvoeders.

Meer evenementen en aanmelden

Tijdens de Week voor Jeugdgezondheid worden er gedurende de hele week verschillende evenementen gehouden. Bekijk hier het volledige programma of meld je direct aan!

Meer weten?

Joëlla Hendriks

communicatieadviseur

Lees meer over Joëlla Hendriks

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.