Verdiepende scholing Baecke-Fassaert motoriektest

20 juni 2024 09:30 - 16:30 NSPOH, Churchilllaan 11 in Utrecht, 10e etage

De Baecke-Fassaert motoriektest (BFMT) wordt in de JGZ gebruikt om de motorische ontwikkeling van kleuters te testen. Op verzoek van de JGZ wordt op 20 juni een scholingsdag georganiseerd door de NSPOH en in samenwerking met het NCJ. We verdiepen ons in ‘waarom we doen wat we doen en de betekenis daarvan voor ons handelen’. Daarnaast hebben we aandacht voor wat je vertelt aan ouders wanneer je de BFMT afneemt. 

Waarom een verdiepende scholing in de BFMT?

Er is vaak aandacht voor de uitvoering en scoring, maar wat onderzoek je nu eigenlijk met al die tests van de BFMT? Ook het interpreteren van de tests en de BFMT in z’n geheel kan een uitdaging zijn. Zeker omdat de ‘normaalwaarden’ inmiddels misschien wel verouderd zijn, en hoe kan / moet je daar dan rekening mee houden? Het zijn allemaal vragen waar je als JGZ-professional tegenaan kan lopen wanneer je de BFMT regelmatig uitvoert.

Voor wie?

Deze scholing is geschikt voor jeugdartsen, verpleegkundig specialisten en jeugdverpleegkundigen die de BFMT uitvoeren. Het is belangrijk dat je voorkennis hebt van de BFMT gezien dit een verdiepende scholing is.

Hoe ziet de scholingsdag eruit?

In de ochtend is er aandacht voor theorie en verdieping middels achtergrondinformatie over motorische en neurologische ontwikkeling. Ook laten we zien hoe een vervolgtraject bij Developmental Coordination Disorder (DCD) eruitziet. En waar kinderen met DCD tegenaan lopen. Er wordt dieper ingegaan op het nut van het doen van een neurologische
onderzoek bij kinderen met een motorische hulpvraag.

De middag staat in het teken van de praktijk. Je gaat met elkaar aan de slag door onder andere praktijkvoorbeelden te bespreken aan de hand van ingestuurde filmpjes van afname test BFMT. Daarnaast wordt uitgebreid stilgestaan bij het verband leggen tussen de uitkomsten van het Van Wiechenonderzoek en de BFMT. Hoe heeft het kind gescoord op het Van Wiechen en hoe kan je die uitkomsten interpreteren in de lijn van de BFMT en de toekomstige motorische en neurologische ontwikkeling? Vervolgens: hoe verhouden de uitkomsten uit het Van Wiechenonderzoek zich tot de uitkomst van de BFMT, en wat zegt dat over de ontwikkeling van het kind en wat ons te doen staat?

Na afloop van deze scholing kun je:

  • uitleggen aan collega-professionals en ouders wat en waarom je iets test met de BFMT
  • verschillende negatieve scores na afname BFMT interpreteren
  • uitleggen welke vervolgstappen je neemt na een negatieve score
  • benoemen welke clusters er zijn om rekening mee te houden bij een differentiaaldiagnose
  • uitleggen wat je differentiaaldiagnose is en hoe je daartoe bent gekomen
  • toelichten hoe de BFMT gezien kan worden in het verlengde van het Van Wiechenonderzoek
  • toelichten hoe de verschillende disciplines optimaal kunnen samenwerken bij de uitvoer van de BFMT.

Aanmelden

Aanmelden voor dit evenement kan via onderstaande link.

Aanmelden

Meer weten?

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Yvonne Vanneste

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.