De Kwestie: Kiezen in tijden van schaarste

19 september 2023 15:00 - 16:30 Online

Op dinsdag 19 september gaan professionals in het jeugddomein tussen 15:00 en 16:30 online in gesprek over Kiezen in tijden van schaarste. Koning Salomo kreeg al te maken met schaarste: twee vrouwen beweerden de moeder van één kind te zijn. Zijn voorstel om de schaarste (het ene kind) te verdelen in twee stukken bracht de oplossing. De echte moeder meldde zich, wilde haar baby liever levend afstaan dan in tweeën laten hakken. Salomo wist daarmee voldoende om haar als echte moeder aan te wijzen.

De professionele dilemma’s rond schaarste krijgen door personeelstekorten ook steeds meer de sfeer van het Salomonsoordeel. Wie kies je? Welke jeugdige krijgt jouw aandacht? Of hak je, zoals Salomo voorstelde, regelmatig je tijd in tweeën en doe je jezelf of jeugdigen tekort? Of zoals in coronatijd: de jeugdgezondheidszorg voor jeugdigen werd afgeschaald ten behoeve van de bestrijding van de pandemie. Een middel erger dan de kwaal?

Hoe maak je keuzes in tijden van schaarste? Waar baseer je die keuzes op en hoe voorkom je schade aan die jeugdigen waarvoor je een ander plan hebt dan ze gewoon te helpen? Hoe neem je dan je professionele verantwoordelijkheid en zorg je ook nog eens voor je eigen (mentale) gezondheid?

Salomo kreeg de wijsheid omdat hij er om vroeg. Hij vroeg niet om bezit en winst in oorlogen, maar om een opmerkzame geest en het vermogen om goed en kwaad te onderscheiden. Met eenzelfde soort wijsheid gaan we met elkaar in gesprek een poging te wagen deze  dilemma’s te slechten.

Op dinsdag 19 september gaan we tussen 15:00 en 16:30 in gesprek over Kiezen in tijden van schaarste. Om je voor te bereiden op deze bijeenkomst kun je een documentaire bekijken. Die gaat niet direct over de schaarste waar je in je werk mee te maken hebt, maar belicht wel een andere vorm van kiezen in tijden van schaarste. De korte docu (20 minuten) gaat over twee kinderen die vertellen over de gevolgen van de scheiding van hun ouders.

Lees meer over professionele dilemma’s

Aan- of afmelden

Aanmelden kan via het aanmeldformulier. We rekenen op jouw komst als je je hebt aangemeld. Mocht het toch niet lukken te komen, vragen we je om jezelf uiterlijk 2 werkdagen voorafgaand aan de bijeenkomst af te melden.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.