Nieuws 18 mei 2017

Kennisinstituten ondersteunen gemeenten bij integrale aanpak

Zeven landelijke kennisinstituten voorzien gemeenten van nieuwe inspiratie voor integraal werken, dit helpt bij het bieden van passende zorg dichtbij huis voor kwetsbare burgers. Wat zijn succesfactoren voor integraal werken? Hoe kun je effectief een brug slaan tussen gezondheid, welzijn, sport en zorg?

Op een congres over integraal werken presenteren de kennisinstituten vandaag gezamenlijk het e-magazine ‘Sturen op integraal werken’ boordevol tips en succesvolle voorbeelden. Bovendien krijgen gemeenten toegang tot de verschillende databanken met erkende interventies, bijvoorbeeld voor het bestrijden van eenzaamheid, de aanpak van ziekteverzuim op scholen of de zorg voor kwetsbare ouderen.

De landelijke kennisinstituten Nederlands Jeugdinstituut, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, RIVM Centrum Gezond Leven, Kenniscentrum Sport, Movisie, Trimbos-instituut en Vilans beoordelen de kwaliteit en effectiviteit van interventies en presenteren deze interventies in hun databanken. Het gaat om interventies op het terrein van jeugdzorg en jeugdgezondheid, leefstijl, sport en bewegen, sociaal domein, geestelijke gezondheidszorg, ouderen, mensen met een beperking en justitiële interventies. Er zijn steeds meer domein-overschrijdende effectieve interventies. Het e-magazine laat zien hoe je deze interventies kunt inzetten voor een integrale aanpak.

Inspiratie voor sociale wijkteams

Met het e-magazine ‘Sturen op integraal werken’ kunnen gemeenten en professionals, bijvoorbeeld in de sociale wijkteams, direct aan de slag. Gemeenten krijgen tips en inzichten in wat werkt voor een integrale aanpak. Zo vertelt wethouder Frouke de Jonge over hoe integraal werken steeds meer gestalte krijgt in Almere en pleit hoogleraar Tom van Yperen (RUG) voor dynamischer databanken. Daarnaast komen diverse succesvolle integrale erkende interventies aan bod rond thema’s als valpreventie bij ouderen, ziekteverzuim op scholen of het bestrijden van eenzaamheid. Wat maakt deze interventies succesvol? Via een overzichtspagina komen gemeenten gemakkelijk bij de verschillende databanken.

Maak gebruik van erkende interventies

De landelijke kennisinstituten beseffen dat zij over de grenzen van hun eigen domein moeten kijken om bij te dragen aan integraal werken. Gezamenlijk zetten zij zich daarom vanuit het ‘Samenwerkingsverband Erkenning van Interventies’ in voor gebruik van kwalitatief hoogwaardige interventies in de praktijk. Erkende interventies zijn effectief, goed uitvoerbaar en zijn de basis voor een gebalanceerde integrale lokale aanpak van problemen op het terrein van interventies op het terrein van jeugdzorg en jeugdgezondheid, leefstijl, sport en bewegen, sociaal domein, geestelijke gezondheidszorg, ouderen, mensen met een beperking en justitiële interventies.

Lees meer over integraal werken in de wijk en bekijk het e-magazine

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.