NCJ publicatie 26 november 2025

Stippel-Brigade: risico op koemelkallergie

Download publicatie

Ongeveer 0.5-5% van de zuigelingen ontwikkelt een koemelkallergie. Het is bekend dat vroege introductie van voedselallergenen zoals pinda en ei beschermt tegen het ontwikkelen van een allergie voor deze producten. Werkt dit ook zo voor koemelkallergie? Een gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT) uit 2021 laat zien dat vroege introductie en regelmatige inname van koemelk bij borstgevoede zuigelingen het risico op koemelkallergie mogelijk verlaagt. Incidentele inname van koemelk in de eerste levensmaanden lijkt juist te leiden tot een hoger risico op koemelkallergie.

Lees het hele artikel

Meer weten?

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Merian Bouwmeester

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.