Nieuws

Lees hier het laatste nieuws over jeugdgezondheid.

30 september 2022

Terugblik JGZ Live!

Dinsdag 27 september 2022 kwamen collega’s uit het hele land samen in JGZ Live! om met elkaar de toekomstagenda te bespreken. Deze keer was het thema 'Jeugdgezondheidszorg in een veranderende omgeving'.

29 september 2022

Software robot ontzorgt professionals

De mogelijkheden van robotisering zijn ook voor de jeugdgezondheidszorg zeer interessant. Een software robot imiteert menselijke handelingen achter een computer en ontzorgt daarmee de zorgprofessional. Inmiddels zijn de eerste JGZ-organisaties gestart met een pilot robotisering.

29 september 2022

Werk maken van aanwezigheid

In de verzuimbrief van de minister van OCW krijgt het prominente aandacht: werk maken van aanwezigheid. Het is een andere focus op verzuim en zorgt voor anders werken in de schoolsetting. De JGZ kan hierbij ondersteunend zijn met de inzet van (effectieve) interventies zoals MAZL en ‘ Je Brein de Baas?!’.

29 september 2022

Hoe kan de JGZ jongeren ondersteunen?

De laatste tijd is de mentale kwetsbaarheid van jongeren veel in het nieuws geweest. De aanleiding hiervoor was het verschijnen van het rapport van HBSC-Nederland (Health Behaviour of School-Aged Children) en de Jongeren Prinsjesdag.  Jongeren gaven aan behoefte te hebben aan “iemand op school met wie je kan praten over hoe het met jou gaat”. Wat kan de jeugdgezondheidszorg hierin betekenen?

29 september 2022

Evaluatie van de Ouder- en Kindteams Amsterdam

Eind 2021 is het NCJ gevraagd om de samenwerking binnen en aansturing van de Ouder- en Kindteams Amsterdam in de periode 2019-2021 te evalueren. Het doel van de evaluatie was het bieden van handvatten en het geven van richting aan de verdere samenwerking binnen en aansturing van de Ouder- en Kindteams.

29 september 2022

Met een lege maag in de klas

Armoede is een groeiend en zorgwekkend probleem in Nederland. Ongeveer 1 op de 11 kinderen groeit op in armoede. En dat wordt soms pijnlijk zichtbaar doordat kinderen bijvoorbeeld met een lege maag naar school komen. Yvonne Vanneste, onderzoeker en NCJ-adviseur, legt in een item van de NOS uit wat armoede(stress) met kinderen doet.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.